Тупі та ще тупіші

01.12.2009

Газета «Дейлі телеграф» опублікувала найбезглуздіші відповіді учасників британських вікторин, почерпнуті зі збірки «Тупа Британія» під редакцією Маркуса Беркманна. Це вже друге видання такої книжки — перша вийшла навесні й користувалася в Об’єднаному Королівстві великим попитом. Хоча приклади відповідей із неї, які наводить газета, не такі вже й тупі. Ну переплутав чоловік континенти і на запитання, в якій країні розташований вулкан Етна, назвав Японію. Потім схаменувся й виправився: «Мексика». Натомість інший учасник радіоконкурсу на запитання, скільки часу тривала Шестиденна війна Єгипту з Ізраїлем, відповів, що два тижні. Дурниця, звісно, але, скажімо, Сторічна війна між Англією та Францією насправді тривала не 100, а 116 років. Можливо, конкурсант відчував подібну каверзу?

У новій подачі є значно смішніші приклади. Так, знавець політики, який зателефонував на одну з британських радіостанцій, заявив, що до Тоні Блера прем’єр–міністром Великої Британії був Джордж Буш. Інший радіослухач на запитання вікторини заявив, що стелю Сікстинської капели розписував Леонардо... Ді Капріо. Хоча насправді до її розпису не має відношення навіть Да Вінчі, оскільки фрески під склепінням належать Мікеланджело.

Насмішив авторів книжки й британець, який на питання вікторини Бі–Бі–Сі впевнено відповів, що Гітлера звали Хайль. Іншому розумнику поставили таке запитання: «У цей день помер Джонні Вайсмюллер. Якого персонажа з джунглів, одягненого тільки в пов’язку на стегнах, він зіграв?». Чоловік радо назвав перше ім’я персонажа в такому скромному вбранні, яке йому спало на думку: «Ісус».