Чи можливо заборонити Компартію?

28.11.2009

Комуністична партія України має бути заборонена — так вважають уже і в СБУ. Щоправда, наразі не керівництво Служби безпеки, а директор архіву СБУ, історик Володимир В’ятрович. «У випадку, якщо Компартія України позиціонує себе як спадкоємицю Комуністичної партії Радянського Союзу, я вважаю, що з юридичної і моральної точки зору в Україні не повинна існувати Компартія», — сказав В’ятрович на вчорашній прес–конференції з нагоди Дня пам’яті жертв Голодомору.

Варто нагадати, що в Окружному адміністративному суді Києва вже майже два роки триває судовий процес, ініційований 18 громадськими організаціями України, які позиваються до Міністерства юстиції щодо скасування ним державної реєстрації КПУ. До Феміди апелюють Всеукраїнське об’єднання ветеранів, Всеукраїнське товариство політв’язнів і репресованих, товариства «Меморіал» і «Просвіта», Спілка офіцерів України, Асоціація дослідників голодоморів, Київська спілка письменників, Українська всесвітня координаційна рада, Соборне козацтво України «Січ», Міжнародна ліга «Матері і сестри–молоді України» та ін.

Повноважний представник організацій–позивачів Артур Єременко зазначає, що реєстрація «оновленої» Компартії в 1993 році була здійснена Мін’юстом без обов’язкової попередньої експертної оцінки на відповідність статутних і програмних засад КПУ Конституції і Закону «Про політичні партії в Україні». Насправді політична організація, яка сповідує марксистсько–ленінську ідеологію, викладаючи її у статутних документах і проголошує себе спадкоємницею та правонаступницею радянської Компартії, діє всупереч дев’яти статтям Конституції України (ст. 1, 3, 11, 13, 20, 35, 37, 41, 65) і порушує шість обмежень статті 5 Закону України «Про політичні партії в Україні». Отже, свідчать позивачі, здійснивши протизаконну реєстрацію КПУ, Мін’юст надав цій партії узаконене державою право на антиконституційну її діяльність, а також на незаконне її представництво у вищому законодавчому органі України — Верховній Раді. «Реєстрація озброїла українських комуністів усіма юридично–правовими підставами щодо насильницького захоплення влади в Україні, що випливає із їхніх програмових засад», — зазначає в коментарі «УМ» пан Єременко.

Продовжуючи відстоювання «букви закону», в червні цього року вже 37 громадських організацій звернулися до Генерального прокурора України Олександра Медведька з вимогою виконати свою конституційну наглядову функцію й апелювати у Верховному Суді про заборону КПУ.

Усупереч законодавству, через п’ять місяців Генпрокурор досі не дав відповіді на звернення громадських організацій. Відтак згадані громадські організації звертаються до Президента Віктора Ющенка з листовним «наполегливим проханням» стимулювати порушення прокуратурою справи «проти відверто антиконституційної діяльності КПУ». Аби Генпрокурор, відповідно до закону «Про політичні партії», домігся у Верховному Суді заборони протизаконно легалізованої політичної структури.