«Губернаторське» дежа вю Тернополя

28.11.2009

Минулої осені таке вже було. Тодішня БЮТівська облрада висловила «губернатору» своє «фе», звинувативши керовану ним виконавчу вертикаль у зловживанні коштами, виділеними на ліквідацію наслідків повені. А позавчора на сесії вже новий, обраний на дочасних березневих виборах, склад Тернопільської обласної ради з ініціативи домінуючої фракції ВО «Свобода» зробив те саме. Цього разу недовіру главі ОДА Юрію Чижмарю висловили за грубе ігнорування вимог законодавства та невиконання рішень облради щодо ситуації, що склалася з вивезенням сміття з Тернополя. За таку постанову проголосувало 64 депутати.

Сам пан Чижмарь прокоментував це традиційно — як «політику під девізом «А Баба Яга – проти!», коли біле називається чорним лише через те, що його пропонують люди, які не належать до того чи іншого політичного середовища». Що ж до звинувачень на свою адресу, то Чижмарь їх повністю відкидає, стверджуючи, що облдержадміністрація робила і робить все від неї залежне задля вирішення болючої для Тернополя проблеми утилізації твердих побутових відходів. За словами «губернатора», чи не єдиним невиконаним пунктом відповідного рішення облради був той, що стосувався вимоги порушити перед Верховною Радою питання про призначення позачергових виборів тернопільського міського голови. «Я одразу ж заявив, що не маю наміру це робити, бо вважаю, що потрібно не вносити деструктив у роботу міської ради, а спільно вирішувати проблему, яка виникла», — зазначив Юрій Чижмарь. До висловленої йому недовіри «губернатор» ставиться «спокійно».

Загалом схоже, що «сміттєва» карта стає козирною на тернопільському політичному кону, а в новому протистоянні між обласними законодавчою та виконавчою гілками «родзинкою» буде те, що останню потужно підтримуватиме міська влада.