Не так працюєте, депутати!

28.11.2009

Як повідомив учора УНІАН, Конституційний Суд визнав неконституційними закон про організацію і порядок діяльності Верховної Ради та Регламент парламенту. Ці акти втратили чинність із дня ухвалення рішення КС. Акти, які передбачали організацію роботи Верховної Ради, оскаржував Президент.

Нагадаємо, йдеться про закон про організацію і порядок діяльності ВР від 4 вересня 2008 року та парламентський Регламент від 19 вересня 2008 року. Глава держави у поданні відзначав, що при прийнятті закону було порушено процедуру: чинний Голова ВР, не підписавши закон для офіційного оприлюднення, опублікував його за підписом попереднього спікера.

Президент зазначив, що закон містив тільки «бланкетну» норму, яка відсилала до інших джерел права і не створювала належної правової бази для роботи парламенту, як це закріплено в Конституції.

Нагадаємо, стаття 1 закону передбачала можливість визначити організацію і порядок діяльності парламенту підзаконним актом — Регламентом. Сам же Регламент не було ухвалено як закон, хоча Конституція вимагає, щоб він був саме законом, а не підзаконним актом.