У світлі Далі

27.11.2009
У світлі Далі

Даля Грибаускайте з Віктором Ющенком біля Меморіалу жертв Голодомору. (Фото Рейтер.)

Новий президент — старий стратегічний партнер. Ідеться про Литву. Вчора Україну з офіційним візитом відвідала глава Литовської Республіки Даля Грибаускайте. Ставши президентом у липні цього року, вона продовжила справу попередника, Валдаса Адамкуса, у партнерських стосунках із Віктором Ющенком.

 

Саме на прес–конференції за результатами зустрічі з литовською колегою Ющенко визнав, що на саміті Україна—ЄС, який відбудеться в Києві 4 грудня, не буде підписано угоду про асоціацію з Євросоюзом. Тепер і Президент України говорить про «очевидно, проміжний документ щодо співпраці» з Європейським Союзом «у частині роботи над асоціативною угодою, зоною вільної торгівлі, лібералізації візового режиму, інтеграції України до європейських інституцій». «До речі, я хочу заявити, що приєднання України до Європейської енергетичної асоціації буде забезпечено, підписано 18 грудня поточного року. Це для нас принципова політична і ділова позиція», — повідомив Віктор Ющенко.

Пані Грибаускайте до обрання президентом двічі обіймала посади єврокомісара — міністра уряду ЄС із питань освіти й культури та — в іншій каденції — фінансового програмування й бюджету. Тож Ющенко скористався нагодою поговорити з таким фахівцем «про євроінтеграцію і ту допомогу, яку, сподіваємося, надасть нам Литовська держава», що «володіє унікальним досвідом» входження в Євросоюз.

Невеликий, але показовий жест Литва зробила вже вчора, підписавши з Україною угоду про оформлення безплатних віз до Шенгенської зони. Ідеться про оформлення багаторазових віз, із задоволенням уточнив Віктор Ющенко. Досі подібний крок назустріч українцям зробила лише Латвія.

Серед інших двосторонніх документів учора завізували також міжурядову угоду про взаємне академічне визнання кваліфікацій, що надають доступ до вищої освіти, кваліфікацій вищої освіти та наукових ступенів; угоду на рівні міністерств культури про співробітництво у сфері охорони культурної спадщини.

Про готовність Литви імпортувати українську електроенергію прозоро, без посередників, ідеться вже не вперше. «На сьогодні, по суті, один ядерний блок ми готові виділити для генерації і поставки української електроенергії за кордон, — сказав Віктор Ющенко, говорячи про експортний потенціал України. — Є підписана угода про експорт української електроенергії, яка буде реалізована з 1 січня 2010 року. Це гарний предмет реалізації наших взаємних економічних інтересів». Даля Грибаускайте на переговорах порушила питання про доцільність прямих поставок навіть до того, як про це почав говорити Ющенко. І український Президент повідомив журналістам: цього ж дня (тобто ще вчора) звернеться до Кабміну з вимогою ліквідувати посередників у схемі експорту української електроенергії до Литви.

Крім іншого, В. Ю. разом із пані Грибаускайте вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932—1933 років, поставивши символічні композиції зі свічками до Меморіалу пам’яті та посадивши кущі калини.

 

Є ПРОБЛЕМА

«У нас немає спільного кордону з Литовською Республікою, тож ми можемо забезпечувати експорт електроенергії винятково через територію Білорусі», — так перший віце–прем’єр Олександр Турчинов учора прокоментував заяви Президента про потребу організувати поставки електроенергії в Литву без посередників. «На жаль, я проводив кілька переговорів із білоруськими колегами, і їм складно погодитися на прямий транзит української електроенергії до Литви, тому що в них є напрацювання та енергетичні контракти з РАТ «ЄЕС» [Росії], і без їх, скажімо так, згоди, не можна пропускати транзитом електроенергію України до інших республік. У цьому проблема», — цитує Турчинова УНІАН.