Яка епідемія, така й дотація

27.11.2009
Яка епідемія, така й дотація

Напередодні свого дня народження Юлія Тимошенко отримала неприємний подарунок: на скликаному фракцією її блоку позачерговому засіданні Верховна Рада не спромоглася «подарувати» уряду мільярд гривень, так і не подолавши вето Президента на зміни до закону про Держбюджет–2009. І це попри те, що сума з дев’ятьма нулями призначалася не на іменинний торт, а для благородної мети: рятувати державу від епідемії «свинячого грипу». Втім навряд чи негативне голосування парламенту виявилося для Юлії Володимирівни сюрпризом. Для подолання президентського вето потрібно більше 300 голосів, тоді як у вірних Прем’єрові фракціях і шматках фракцій набирається ледве 226. Опозиція ж в особі Партії регіонів чесно попередила, що голосів не дасть. Не налякала навіть напередодні виголошена «обіцянка» Тимошенко про те, що кожна людська смерть, пов’язана з грипом, буде на совісті тих депутатів, які не натиснуть кнопку «за».

 

Погоджувальна рада ціною в життя

На початку позапланового зібрання парламентарії вирішили не відступати від традиції й оголосили перерву — цього разу на замовлення фракцій БЮТ і «НУНС» (тобто її «коаліційної» частини). На той час уже було зрозуміло, що голосів для подолання вето нашкребти не вдається. Але проурядові сили, вочевидь, на щось іще сподівалися, тому попросили першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Лавриновича, який залишився в законодавчому органі за головного, поки Володимир Литвин ходить на вибори, зібрати погоджувальну раду.

По завершенні перерви вельми обурений Роман Зварич, який за мандатом представляє у ВР Блок «Наша Україна — Народна самооборона», а за партквитком — ВО «Батьківщина», з трибуни заявив, що Лавринович цього не зробив. «Чи життя хоч би однієї людини вартує того, щоби скликати засідання погоджувальної ради?!» — звернувся до віце–спікера Зварич. І наголосив, що за 12 років у парламенті не пам’ятає випадку, щоб головуючий відмовив у такому проханні. Звернувшись до колег, пан Роман знову наголосив на цінності людського життя, яке того дня взагалі було у вустах коаліції та уряду в особливій пошані, і закликав обраних народом депутатів «врятувати наших людей».

На місяць до кінця року вистачить і 200 тисяч

Депутати, які голосувати за подолання вето не збиралися, зізнавалися журналістам: боротьбу з грипом вони гаряче підтримують, але сумніваються, що на виділений мільярд уряд рятуватиме саме «наших», а не «своїх» людей. Представниця Партії регіонів Ганна Герман нагадала, як минулого року теж на позачерговому засіданні Верховна Рада виділила 4,6 мільярда гривень на боротьбу з наслідками повені на Західній Україні. І, за її словами, «дві третини з цих коштів — а це цифри Рахункової палати — були розкрадені. 30 жовтня уряд ухвалив постанову про виділення 500 мільйонів на боротьбу з епідемією грипу, з них використано 59,7 мільйона. Де решта грошей? Ніхто не знає».

У ПР наполягають, що уряд повинен відзвітувати за ці невідомо на що витрачені гроші. А на підготовку до наступних хвиль «грипозної» епідемії «регіонали» відповідним законопроектом запропонували виділити 200 мільйонів гривень, з них половину віддати уряду, а половину — скерувати в області. «Ці кошти можна освоїти за місяць, який залишився до кінця року. Бо мільярд за місяць можна тільки вкрасти», — пояснила Герман. А якщо, мовляв, цих коштів забракне, то наступні «транші» на боротьбу з грипом доцільно буде закладати вже в бюджет наступного року.

На схожих позиціях залишилася й депутатська група «За Україну!». Як пояснив її лідер В’ячеслав Кириленко, там за подолання вето Президента голосувати не збиралися не через те, що «антиепідемічний» мільярд не потрібен, а тому, що неприйнятними є джерела надходження цих грошей.

Наголосивши, що на епідемії всі без винятку політики і державні керівники влаштували собі непоганий піар, В’ячеслав Кириленко запропонував їм довести реальну турботу про народ. І, закопавши на мить сокиру війни, наступного пленарного тижня внести на розгляд ВР спільний законопроект, який влаштував би і Прем’єра, і Президента. Інакше буде очевидно, що насправді їх турбує тільки власне політичне майбутнє і рейтинг.

У НБУ мільярда нема, Президент пропонує позичити

Віктор Ющенко насправді теж підтримує рішення Верховної Ради про виділення додаткових коштів на боротьбу з грипом, але виступає категорично проти пропозиції парламенту надрукувати цей мільярд шляхом додаткової емісії. Як пояснив представник Президента Олександр Шлапак, глава держави вважає, що в цьому випадку потрібно скористатися світовим досвідом, за якого у випадку форс–мажорних обставин держава збільшує свій борг і запозичує необхідну суму.

Щоправда, напередодні Юлія Тимошенко запевняла, ніби запускати друкарський станок для продукування зайвого мільярда ніхто не збирається, оскільки гроші в Нацбанку є й без цього. Проте в НБУ стверджують протилежне. Як заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв’язків Нацбанку Сергій Круглик, «НБУ інформував парламент, Президента і Прем’єр–міністра про ситуацію щодо різниці між доходами та витратами, і підтвер­дження будь–якої інформації про наявність 1 мільярда гривень з боку Нацбанку не було. Як раніше стверджували джерела «УМ» в НБУ, за прогнозами, доходи Нацбанку на кінець року навряд чи перевищать витрати на більше ніж 700 мільйонів.

Бог і Юля

Прем’єр–міністр особисто прийшла переконувати депутатів у тому, що без мільярда — ніяк. У своєму виступі Прем’єр наголосила, що ця сума — необхідний мінімум, і потрібна вона негайно, бо друга хвиля епідемії грипу очікується на початку грудня. А Всесвітня організація охорони здоров’я, за словами Тимошенко, дає Україні просто макабричний прогноз: у кращому випадку — 34 тисячі смертей від грипу, у гіршому — 240 тисяч. «Просто захистіть людей. За цим голосуванням не тільки люди стежать. Якщо ви віруючі, за цим голосуванням ще стежить і Господь Бог», — попередила лідерка БЮТ.

Так, під пильним оком Всевишнього, депутати й тиснули на кнопки. «За» — 230, з них 152 голоси від фракції БЮТ, 32 — від «НУНС», 27 комуністів та 19 — Блок Литвина.

Не подолавши вето Президента, парламентарії відправили закон про «грипозний мільярд» у бюджетний комітет ВР, де його протягом 30 днів доопрацьовуватимуть.

 

ЕПІДЕМІЯ В ЦИФРАХ

Нарешті на мапі України з’явилися три регіони, які вийшли з епідемії грипу. Це Запоріжжя, Херсонщина та Севастополь. Ще дев’ять областей залишаються такими, де епідемія не здається, — це Закарпатська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Сумська, Хмельницька, Чернівецька, Чернігівська та Київ. Решта регіонів, за термінологією МОЗ, є такими, де «відзначають наближення до епідемічного порогу». Насправді на спаді епідемії це означає, що ці області поступово одужують.

Загалом станом на 25 листопада в Україні від грипу та ГРЗ померло 404 людей.

Слід зауважити, що смертність в останні дні суттєво знизилася: якщо в розпал епідемії від грипу та його ускладнень помирало до 20—25 українців, то нині фіксують удвічі–втричі менше смертей.

 

ПОЗИЦІЯ УРЯДУ

Після провалу голосування Юлія Тимошенко, як Жанна Д’Арк, — з прямою спиною й іменем Господнім на устах — вийшла до журналістів. «Сьогодні Верховна Рада обеззброїла мене як Прем’єра у боротьбі за підготовку України до наступних хвиль епідемії. Кожне життя з цього моменту і перед Богом, і перед людьми на совісті кожного депутата, який не натиснув на кнопку», — заявила очільниця уряду.

Звинувачення Партії регіонів у розтраті коштів ЮВТ назвала «дурницями» й категорично їх спростувала, закликавши недовірливих звертатися до прокуратури — «хай перевірять кожну копійку», щодо якої є сумніви. І бажано швидше, бо після того, як у 2010–му Тимошенко стане Президентом, кримінальні справи і найжорсткіше покарання чекатимуть уже на тих чиновників від ПР, які «брали мільярдами».

Юлія Володимирівна, виявляється, попри заяви «регіоналів», не сумнівалася, що вони проголосують за подолання вето Президента, тому, побачивши на табло інший результат, «була повністю розгублена». Бо «все стало цинічним, безвідповідальним і продажним», «Янукович із Ющенком змовилися», всі навколо провалили перевірку на моральність і лише Прем’єр «кричить про захист людей».