«Цей шкодливий Кіт Леопольд»

26.11.2009

Уночі прихильники Віктора Ющенка заблокували всі входи в адміністрацію Президента, Кабінет Міністрів, Верховну Раду. Працівники державних органів влади не могли вийти на роботу.

Про підтримку Ющенка заявив футболіст Ребров.

Володимир Литвин скликав позачергову сесію Верховної Ради. Напередодні спікер трохи пройшовся центром Києва, побачивши революціонерів біля Українського дому. Литвин не захотів іти в епіцентр помаранчевого моря — на Майдан, щоб його не звинуватили в заангажованості.

Партія регіонів провела мітинг на площі біля залізничного вокзалу, куди прибували поїзди з прихильниками Віктора Януковича. ПР назвав події в Києві «конституційним переворотом», а Ющенка порівняв зі «шкодливим Котом Леопольдом». Багато хто очікував, що колони «синіх» рушать у центр міста, але цього не сталося.

Схід вирішив відповісти «симетрично» на рішення місцевих рад Заходу України, які масово визнали Ющенка Президентом. Луганська обласна рада утворила виконком, що брав на себе всю повноту влади в області. Харківська облрада доручила голові Євгену Кушнарьову провести обговорення ідеї створення Південно–Східної Автономної Республіки. Опоненти охрестили цю сепаратистську ідею ПіСУАРом.

Учена рада Києво–Могилянської академії позбавила Леоніда Кравчука звання почесного доктора НаУКМА за підтримку Януковича.

У Києві в Маріїнському палаці почалися переговори за участю посередників. У «круглому столі» брали участь Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Віктор Янукович, президенти Польщі Олександр Кваснєвський та Литви — Валдас Адамкус, міністр закордонних справ ЄС Хав’єр Солана, генеральний секретар ОБСЄ Януш Кубіш і глава Державної думи Росії Борис Гризлов. Домовленості озвучив Кучма. Найважливіший пункт: «сторони виступають проти застосування сили, що може призвести до ескалації конфлікту та кровопролиття». Крім того, домовилися про створення робочої групи щодо виходу з кризи і задекларували велике значення рішення Верховного Суду.

Під час чергового виступу на Майдані Ющенко сказав, що єдиним виходом із кризи може бути повторне голосування. «Ніякі домовленості про формування уряду, розподіл портфелів, політичну реформу не вирішують питання політичної кризи», — наголосив «помаранчевий» кандидат.