Вето на епідемію

26.11.2009

Із понеділка діти в різних регіонах України потроху згадують про навчання: карантин, пов’язаний з епідемією грипу, завершився. Однак сама епідемія триває, принаймні на політичному рівні. Сьогодні Верховна Рада намагатиметься подолати вето Президента на закон про зміни до держбюджету поточного року, якими передбачено збільшити на 1 мільярд гривень кошти Резервного фонду для спрямування їх на профілактику грипу і лікування хворих. Президент, блокуючи цей закон, наголосив: Національному банку «нема звідки взяти» ці кошти. А отже, для того, щоб виконати рішення парламенту, НБУ довелося б позапланово запустити друкарський станок, що завжди загрожує інфляцією й іншими негараздами.

Однак Прем’єр–міністр, чия фракція й зібрала понад 150 необхідних підписів для скликання позачергового засідання, вважає інакше. Учора на засіданні Кабміну Юлія Тимошенко заявила, що гроші на виконання закону є, і друкувати їх не доведеться. «Ніяких інсинуацій на тему цих грошей не повинно бути. Це — неемісійні гроші. І я хочу, щоб це почула вся країна, — наголосила ЮВТ. — Цю суму підтвердив і Національний банк, що це не емісійні кошти, а кошти доходів Національного банку, які зобов’язані бути перераховані до бюджету». Тимошенко послалася на розмову з головою НБУ Володимиром Стельмахом.

Але в парламенті запевненням Юлії Володимирівни вірять не всі. Не виключено, що за подолання вето не голосуватиме фракція Партії регіонів, яка 3 листопада підтримала цей закон. Тепер «Регіони», за словами одного з лідерів партії Бориса Колесникова, хочуть почути від Президента «виразну відповідь» на запитання, чому він його ветував, а від уряду — одержати проект рішення про те, як саме й куди підуть ці гроші. Залежно від результатів найбільша фракція визначиться, як їй голосувати.

А в депутатській групі «За Україну!» фракції «Наша Україна — Народна самооборона» намагання подолати вето Президента на позачерговому засіданні ВР називають «не більше ніж піар–технологією». «Це чергове намагання включити Верховну Раду в концепцію передвиборчої програми Юлії Тимошенко. Вона хоче ще раз продемонструвати, як їй «не дають працювати» і тим покрити свою непрофесійність і повну некомпетентність», — висловив думку «заукраїнців» Андрій Парубій.