Високий старт Майдану

25.11.2009

22 листопада

Уранці на майдані Незалежності в Києві зібралося близько 10 тисяч людей. Вони вийшли на заклик Віктора Ющенка, аби висловити протест проти фальсифікації виборів. За підрахунками ЦВК, перемагав Віктор Янукович. По всій країні було зафіксовано масові порушення.

Ющенко виступив на Майдані: «Я прошу вибачення у кожного із вас, що сьогодні замість величавого національного свята ми ще чіпляємося на цих горбах для того, щоб продемонструвати одне — воля народу незламна. Але на нас випала місія, шановні друзі, зробити свою роботу». Опозиційний кандидат закликав людей «залишитись на Хрещатику, розбити палатки та бути готовими до роботи у цих складних умовах».

До обіду на майдані Незалежності та Хрещатику було встановлено близько 150 наметів.

Акції поширилися на низку регіонів. Найбільш масовими були протести на Заході. Львівська та Івано–Франківська міськ­ради визнали президентом Віктора Ющенка і заявили, що виконуватимуть лише його накази. Київська міськрада висловила недовіру ЦВК. Києво–Могилянська академія, а за нею — інші вищі навчальні заклади — оголошують страйк.

Організація з питань безпеки та співробітництва в Європі заявила, що вибори в Україні не відповідали демократичним стандартам. Кількість порушень була безпрецедентною, заявив Комітет виборців України. Представник президента США Річард Лугар заявив, що на виборах в Україні працював «агресивний план фальсифікацій».

Президент Росії Володимир Путін привітав Віктора Януковича з перемогою.

Ввечері на майдані — велелюдний мітинг. У людях не відчувається розпачу — лише віра в перемогу.

23 листопада

До Києва почали з’їжджатися люди з регіонів. Приватні підприємства вивішують на дверях таблички: «Ми не працюємо до перемоги». Місцеві ради на Заході починають визнавати Ющенка президентом.

Зріє журналістський бунт: кілька ведучих «1+1» (зокрема, Алла Мазур та Людмила Добровольська) відмовилися читати брехливі новини; з «Інтера» звільнилося кілька кореспондентів. У таборі постав журналістський намет, найяскравіший його мешканець — Ігор Пелих.

У Верховній Раді — позачергове засідання. «Помаранчеві» прийшли в парламент з наміром «легітимізувати» Віктора Ющенка як переможця виборів. Депутат Ігор Юхновський викликав Ющенка на трибуну для складення присяги. Віктор Андрійович присягнув народові вже поза сесією: Володимир Литвин закрив засідання.

Натовп під парламентом кипів. Кільком людям вдалося прорватися всередину. Депутати «помаранчевих» фракцій стримали людей, аби не загострювати ситуацію.

Речник Міністерства закордонних справ Маркіян Лубківський від імені дипломатичного корпусу України заявив про підтримку Віктора Ющенка.

Члени ЦВК Андрій Магера та Руслан Князевич закликали своїх колег не голосувати за протокол сфальсифікованих виборів.

Президент Леонід Кучма виступив із телезверненням. «Влада ніколи не стане ініціатором застосування сили. Але вона в рамках закону і своїх повноважень буде захищати правопорядок», — заявив Президент.

На майдані Незалежності Юлія Тимошенко закликала людей іти до адміністрації Президента. Це був один із моментів істини революції, бо, як зізнавалися очевидці, заклик Тимошенко міг спровокувати людей на штурм. Лідерка БЮТ сама спробувала «штурмувати» широкий кордон сил спецпризначення на Банковій (говорили, що там були і російські міліціянти, але в остаточній версії зійшлися на кримських). Тимошенко посадили на щити і «переправили» у двір АП. Побувавши під офісом Кучми, Тимошенко заявила, що «ми не будемо грати у війну».

Київське «Динамо» перемогло італійську «Рому» в груповому раунді Ліги чемпіонів — 2:0. Перед входом з уболівальників здирали помаранчеву символіку, але стадіон вигукував «Ю–щен–ко!». Футболісти грали оранжевим м’ячем, бо поле було вкрите снігом.

24 листопада

Прибічники Віктора Януковича розбили своє невелике наметове містечко — в Маріїнському парку.

Папа Римський Іван Павло ІІ заявив, що молиться за Україну. Канцлер Німеччини Герхард Шредер заявив, що підсумки виборів сфальсифіковані. Екс–держсекретар США Мадлен Олбрайт заявила: «Ми аплодуємо вам».

Віктор Ющенко звернувся з офіційним зверненням до правоохоронців. Насамперед, він наголосив на тому, щоб міліція не застосовувала зброю проти народу.

Керівництво держави провело в санаторії «Пуща–Водиця» нараду «з узгодження діяльності загальнодержавних і регіональних органів влади та місцевого самоврядування».

Штаб Ющенка оприлюднив телефонні розмови, які проводилися представниками команди Януковича. Голоси обговорюють фальсифікації, «пєчєньє» (пачки з бюлетенями), домовляються про контроль над надходженням протоколів — аби «домалювати» результати в окремих округах.

Центральна виборча комісія оголосила переможцем виборів Віктора Януковича із 49,46%, за Ющенка нібито віддано 46,61%. ЦВК не взяла до уваги скарг Ющенка. У ЦВК виникла бійка між депутатами двох таборів. Журналісти зустріли рішення комісії вигуками «Ганьба!».

Віктор Ющенко виступив на майдані Незалежності: «Я вас благаю: від цієї звістки ні в кого не повинна появитися жодна сльоза. Шановні друзі, влада зробила те, що ми й очікували. Вона крутиться, як вуж під вилами».

США не визнали результатів виборів. Держсекретар Колін Пауел заявив: Штати вимагають повного перегляду результатів. Інакше йтиметься про перегляд відносин, а також «індивідуальну відповідальність тих, хто має відношення до порушень у ході виборів».

Прихильники Ющенка зайняли Український дім. Кількість наметів на Хрещатику досягла півтора тисяч.

Співачка Руслана — переможниця «Євробачення» — на знак протесту оголосила з Майдану про початок голодування.

Леонід Кучма провів переговори з кількома міжнародними лідерами, представником ЄС Хав’єром Соланою. Обговорювалась можливість скликання «круглого столу» за участі Ющенка, Януковича та посередників. Віктор Ющенко теж провів консультації з представниками міжнародної спільноти.

25 листопада

Перший серйозний демарш у центральних органах влади: висловлюючи протест фальсифікації виборів, у відставку подав заступник міністра економіки та євроінтеграції Олег Гайдук.

Геройський вчинок Наталії Дмитрук у прямому ефірі УТ–1. Ведуча сурдоперекладу проігнорувала текст офіційних новин і повідомила мовою жестів: «Результати ЦВК є сфальсифікованими. Не вірте. Наш Президент – Ющенко. Мені дуже прикро, що до цього доводилося перекладати неправду. Більше я цього не робитиму. Не знаю, чи побачимось».

Світова спільнота продовжує засуджувати вибори в Україні. Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив, що Україна мусить переглянути результати другого туру виборів. Нідерланди як країна, що головувала в ЄС, констатували, що результати виборів не виявляють волю народу.

Депутати грузинського парламенту прийшли на засідання з помаранчевою атрибутикою. Парламентарії Бундестагу принесли на робочі місця апельсини.

Володимир Путін удруге привітав Віктора Януковича з перемогою на виборах. Лідера Партії регіонів також вітають президенти Білорусі, Казахстану, Вірменії, Китаю.

Міністерство внутрішніх справ порушило кримінальну справу за фактом захоплення прихильниками Віктора Ющенка Українського дому. Натомість «помаранчеві» отримали ще одну «базу» в Києві: мер Києва Олександр Омельченко дозволив учасникам акцій непокори використовувати приміщення міської ради, аби «погрітися, випити чаю чи сходити в туалет». Під вечір прибічники Ющенка зайняли ще й Будинок профспілок і Жовтневий палац.

На Майдані виступив легендарний лідер польської «Солідарності» Лех Валенса.

Партія регіонів масово звозить до Києва прибічників Януковича. Віктор Ющенко схвалює цей крок: «Прошу направляти на Київ ешелони донеччан, щоб вони бачили, наскільки гуманний київський люд». Траплялися перепони: активні мешканці Київщини блокували поїзди з «регіоналами». Політичні пасажири поїздів зі Сходу подекуди чинять пограбування магазинів у околицях столиці.

Генерали Служби безпеки Олександр Скіпальський та Олександр Скибинецький зі сцени Майдану заявили про підтримку Віктора Ющенка.

Журналісти «1+1» домоглися відновлення випусків новин і відсторонення від інформаційного блоку В’ячеслава Піховшека.

На Майдані оголошено про створення Комітету національного порятунку. Віктор Ющенко як його голова підписав перші декрети – про відновлення народовладдя, забезпечення правопорядку в державі тощо.

Голова Я–штабу Сергій Тігіпко заявив, що інавгурація має пройти якомога швидше. Однак Верховний Суд заборонив ЦВК оприлюднювати результати виборів Президента, доки суд не ухвалить рішення за скаргою Ющенка. Попри це, штаб Януковича намагається надрукувати постанову ЦВК в офіційній пресі. Текст рішення передають «Урядовому кур’єру». Народні депутати від опозиції за сприяння журналістів «УМ» у видавництві «Преса України» зупинили друк.

 

ЦИТАТА

Учора надвечір до Адміністрації Президента приїхали львівські священики. Вони почали читати молитву, далі натовп заспівав «Боже, великий, єдиний, нам Україну храни». Після цього спецназівці не встояли й опустили свої наїжачені щити. Під скандування натовпу «Молодці!» бійці почали брати квіти, які їм дарували учасники мітингу...

«Україна молода», 25 листопада 2004 року