Молода Калина штангу підхопила

25.11.2009
Молода Калина штангу підхопила

Юлія Калина здобуває «бронзу» чемпіонату світу. (Фото Рейтер.)

Складна система відбору на Олімпійські ігри–2012 передбачала, що залікові бали важкоатлети почнуть збирати вже на цьогорічному чемпіонаті світу — 77–му за ліком для чоловіків і 20–му для жінок. Але, подумавши, що ще, мабуть, зарано, Міжнародна федерація повернулася до старої схеми. І тепер ліцензії до Лондона видаватимуть за підсумками світових форумів 2010 і 2011 років.

Українці це рішення сприйняли з полегшенням, адже на нинішню планетарну першість до південнокорейського міста Гоян не змогли поїхати троє лідерів жіночої команди. Уже давненько долає наслідки травми чемпіонка Європи у ваговій категорії до 53 кг Наталія Троценко. А нещодавно до лазарету з травмами коліна потрапили ще дві підопічні Василя Кулака — призерки Олімпійських ігор–2008 Ольга Коробка (понад 75 кг) й Наталія Давидова (до 69 кг).

Контрольним стартом для наших збірників став чемпіонат країни в Луганську. Після нього дер­жавний тренер із важкої атлетики Кім Ткаченко оптимістично сказав, що навіть в урізаному складі українська команда зможе здобути в Кореї кілька медалей. Особливо відзначав фахівець 20–річну Юлію Калину з Маріуполя, яка чотири рази оновлювала рекорди України в категорії до 58 кг, та чемпіона Європи–2009 у вазі понад 105 кг — Ігоря Шимечка, котрий встановив національне досягнення в ривку (208 кг). Крім того, в суперважкій категорії у молодого львів’янина є гідний партнер і конкурент Артем Удачин — досвідчений донеччанин прагне повторити «срібний» результат ЧС–2006.

Останні тренування шестеро наших чоловіків провели в Коктебелі, а четверо дівчат — на базі в Кончі–Заспі. «Синьо–жовті» традиційно більше схильні до «важких» категорій, але перший же вид програми, в якій були наші представники в Гояні, виявився медальним.

Видані аванси виправдала срібна призерка квітневого чемпіонату Європи — Юлія Калина. Тепер до своєї колекції дебютантка чемпіонатів світу додала «бронзу» — третьою вона стала і в ривку (96 кг), і в поштовху (119 кг), і в сумі (215 кг). Попереду розташувалися білоруска Анастасія Новикова (100+125) та китаянка Лі Сюїнь (107+132). До речі, з шести розіграних на вчорашній ранок комплектів нагород аж п’ять золотих медалей відхопили спортсмени КНР.

Учора вступив у боротьбу перший із наших чоловіків. Але 19–річний срібний призер молодіжного чемпіонату Європи Юрій Чикида (до 77 кг) лише освоюється в елітній компанії, тому замахуватися на медалі на дорослому рівні волинянину ще зарано.