Голова — вже не голова, та шапка ще горить

21.11.2009

Відшкодувати збитки бюджету в сумі понад півтора мільйона гривень пропонують недавньому голові Сумської обласної ради В’ячеславу Шапошніку.

Чергова сесія ради вимушено знову повернулася до його проблем. Як пам’ятає читач «УМ», низка наших публікацій розкривала особливості діяльності цього посадовця. Одним із підсумків його роботи, а власне — неправомірних дій та недотримання вимог закону, стала постанова Інспекції державного архітектурно–будівельного контролю в Сумській області. Згідно з нею, на обласну раду було накладено штраф у розмірі один мільйон вісімсот сімдесят шість тисяч гривень. І нині настав час цей борг сплатити.

Своє ставлення до ситуації висловив у заяві заступник голови облради Віталій Моісеєнко. Перебуваючи на посаді голови, пан Шапошнік мав оскаржити постанову про накладання штрафу у встановленому порядку в належні терміни. Однак цих заходів з його боку вжито не було. На сьогодні законність накладення санкції підтверджене двома судовими рішеннями. Відтак, рада має сплатити штраф, інакше його буде стягнено в судовому порядку. А це, зрозуміло, викличе труднощі в роботі. Як прокоментували з сесійного залу: «У нас немає грошей на його порушення».

Оскільки, вважає Віталій Моісеєнко, суди підтвердили законність штрафу, то таким чином підтверджено й порушення, допущені ексголовою. А отже, він має добровільно відшкодувати бюджету завдані протизаконними діями збитки. Інакше обласна рада звернеться до суду з клопотанням зобов’язати Шапошніка їх відшкодувати.

Утім названа сума може виявитися неостаточною. Як випливає зі ще одного зачитаного на сесії документа, встановлено факт, що за облудними паперами, підписаними В’ячеславом Шапошніком, за державний кошт у Національній академії державного управління при Президентові навчалася людина, яка не мала на це права. Як відомо, навчатися у академії за державним замовленням можуть люди, які перебувають на державній службі або на службі в органах місцевого самоврядування. Згідно з рекомендацією, підписаною паном Шапошніком, названа особа буцімто працювала у виконавчому апараті обласної ради. Але факти свідчать, що рекомендована пані ніколи у облраді на жодній посаді не значилася. Проте на її навчання витрачено кілька тисяч державних коштів. Хто відшкодує їх — мають розібратися правоохоронці, до яких і звернувся із запитом Віталій Моісеєнко.