«Обов’язок кожного кандидата — розповісти про своє походження»,

20.11.2009

«Мій тесть із Сумщини, з Чупахівки Охтирського району, — розповів сумським журналістам кандидат на посаду Президента Арсеній Яценюк. — Він уже років двадцять незрячий, але викладає в Київській політехніці. До речі, досить важко сприйняв усю ту інформацію, що полилася на мене після конфлікту з паном Ратушняком».

Після ксенофобного скандалу з ужгородським міським головою «Фронт змін» розповсюдив інформацію про родовід Арсенія Яценюка. Надати такі дані своїм виборцям є обов’язком кожного кандидата в президенти, вважає він: «Перше, про що обов’язково мають повідомити кандидати, — це походження. Друге — розповісти відверто про віросповідання. Бо я, скажімо, знаю, до якої церкви ходить пан Янукович. А от про Юлію Тимошенко мені таке невідомо. І третє — кожен має розповісти про своє минуле. Я, як іще 46 мільйонів українців, небагато знаю про двох ніби основних кандидатів. А хто їхні батьки? Хто брати, сестри? Чому це приховувати — цим гордитися треба!»

Відповідаючи на запитання «УМ», Яценюк зауважив, що «своїм» ужгородський конфлікт не вважає. Просто склалося так, що саме йому випало розкривати той нарив українського суспільства. «Чи таємниця, що в нас є прихований антисемітизм? Чи таємниця, що є національне протистояння, навіть між українцями та росіянами? Ні, бо з 2004 року наше суспільство намагаються поділити. Ця проблема турбує мене давно», — каже лідер «Фронту змін». Ще будучи міністром закордонних справ, нагадує Яценюк, він запропонував створити в СБУ спеціальний відділ для боротьби з ксенофобією, расизмом та антисемітизмом. І такий відділ було створено. З проявами цих соціальних хвороб кандидат у президенти має намір рішуче боротися.

До речі, аби представити сумчанам свій «Новий курс для України», Арсенію Яценюку довелося звертатися до суду: міська влада не дала дозволу на мітинг. Суд такий дозвіл видав.

А в рішенні міської влади, як запевнили «УМ», не було «нічого особистого». «Є постанова Кабміну, рішення голови обласної дер­жавної адміністрації, міського голови про заборону масових заходів у зв’язку з епідемією, — пояснює помічник міського голови Ірина Дяденко. — Навіть прем’єри в театрах скасовано. Тому для проведення мітингу рішення суду було необхідне».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Петро Порошенко в 2006 році оплачував видання книжки, в якій ішлося про єврейське походження Юлії Тимошенко. Про це заявив кандидат у президенти Михайло Бродський позавчора в ефірі «Шустер live» на ТРК «Україна». За його словами, автор цієї книжки Дмитро Чобіт на парламентських виборах–2006 не потрапив у списки БЮТ і відтак вирішив «помститися» лідерці БЮТ. «Порошенко фінансував Чобіта, і Чобіт розповсюджував по всій Західній Україні книгу, що Тимошенко — єврейка, прізвище її Григорян, тата її ніхто ніколи не бачив», — сказав Бродський.

Відповідаючи на запитання про достовірність цієї інформації, лідер Партії вільних демократів заявив: «Я вам гарантую, нехай тільки подасть до суду».

Під час свого виступу Бродський обмовився, адже дівоче прізвище Прем’єр–міністра Тимошенко — Григян, уточнює «Українська правда».