На волю у 2013–му?

20.11.2009
На волю у 2013–му?

Павло Іванович ще посидить. (Фото Рейтер.)

Позавчора суд Північного округу Штату Каліфорнія (суддя Чарльз Р. Брайєр) своїм рішенням ухвалив остаточний вирок у справі колишнього Прем’єр–міністра України Павла Лазаренка. Заокеанська Феміда відміряла Павлу Івановичу 97 місяців в’язниці.

Якщо врахувати, що, згідно з попереднім рішенням суду, в 2006 році Лазаренка було засуджено до 108 місяців позбавлення волі (або дев’яти років ув’язнення), стає зрозумілим, що його захисту вдалося скостити для щедрого клієнта лише неповний рік — 11 місяців «колючки». Феміда врахувала, що з пана Лазаренка було знято частину звинувачень, а також зразкову поведінку ув’язненого за ґратами та відсутність скарг на нього з боку тюремної адміністрації.

Учора багаторічний адвокат Лазаренка в Україні Марина Довгопола поспішила розіслати ЗМІ заяву, в якій захисники каліфорнійського в’язня вважають рішення суду від 18 листопада позитивним. «Це рішення дозволяє говорити про те, що Павло Лазаренко вже відбув своє покарання у США, — йдеться в заяві. — Згідно з цим судовим рішенням, Бюро в’язниць має у термін до трьох місяців остаточно визначити всі процедурні питання, що стосуються відбування цього покарання та звільнення Лазаренка».

Утім не все так просто. На думку адвоката Бориса Філатова, який представляє інтереси одного зі свідків, суд не прийняв аргументи захисту Лазаренка і не зарахував у строк ув’язнення перебування екс–Прем’єра під домашнім арештом та не взяв до уваги заяву адвокатів про його поганий стан здоров’я, повідомляє УНІАН. Отже, «хазяїн» (саме так Лазаренка називали в Україні підлеглі) ще не скоро вийде на волю. Адже наразі він відбув тільки 50 місяців покарання, тож йому доведеться «відсидіти» за гратами ще 47 місяців, а це майже чотири роки. Тобто з в’язниці він вийде лише восени 2013–го.

Чекаючи на рішення Феміди, Лазаренко перебував у тюрмі міста Дублін, де відбувають покарання жінки, а також особи, що очікували остаточного вироку суду (до в’язниці з під домашнього арешту він добровільно повернувся рік тому, побоюючись за своє життя). Нині ж Бюро в’язниць США має перевести його в іншу в’язницю для відбування половини строку.

Нагадаємо, що у 2006 році американський суд визнав екс–Прем’єра винним у відмиванні грошей, шахрайстві та вимаганні — загалом за 14 пунктами звинувачення. Але рік тому після перегляду справи Лазаренка з нього зняли шість пунктів обвинувачень.