Як нардепи краватками мірялися

20.11.2009
Як нардепи краватками мірялися

Шарпанину навколо краватки влаштували Владислав Лук’янов (ПР, ліворуч) та Олег Ляшко (БЮТ). (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учорашнє засідання Верховної Ради депутати почали з розминки — не якоїсь там словесної, а фізичної, як і належить справжній ранковій зарядці. Шарпанина, щоправда, мала локальний масштаб і тривала недовго. Побилися БЮТівець Олег Ляшко та «регіонал» Владислав Лук’янов. Перший підскочив до трибуни з претензіями до віце–спікера Олександра Лавриновича, який за відсутності Голови ВР Володимира Литвина (той, нагадаємо, взяв відпустку й пішов на вибори) головує на засіданнях. Фракція Блоку Тимошенко наполягала на тому, щоб після розгляду перших двох питань порядку денного — Програми соціально–економічного розвитку України та проекту закону про держбюджет на 2010 рік — на розгляд були винесені законопроекти про зміни до бюджету, раніше заветовані Президентом. Зокрема, йдеться про виділення додатково 1 мільярда гривень на подолання епідемії грипу. Лавринович поставив цю пропозицію на голосування, однак вона набрала тільки 195 голосів. Ляшко вимагав повторити голосування, віце–спікер не погоджувався, і зрештою Лук’янов спробував відтягти БЮТівця від президії за краватку.

Згодом виявилося, що та краватка коштує три тисячі гривень — про це з трибуни заявив Лук’янов, обурившись тим, що нардепи носять аксесуари, варті трьох пенсій звичайного українця. Після чого Ляшко негайно спробував подарувати йому свою дорогу краватку, однак «регіонал» не взяв. Очевидно, як успішний бізнесмен гребує таким «дешевим» секонд–хендом.

Поки бойові парламентарії чубилися біля трибуни, на ній стояв перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта, якому належало презентувати проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2010 рік. Виголошені урядовцем цифри за гамором мало хто почув, але програму так чи інакше провалили: «за» проголосували тільки 193 «коаліційні» законодавці.

Така сама невтішна доля чекала й на бюджет. Щоправда, як зауважив лідер групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко, доля голов­ного фінансового документа дер­жави уряд не надто й хвилювала, адже в сесійний зал не прийшла не тільки Прем’єр–міністр, а й жоден зі «звичайних» міністрів. Очевидно, вони мало сумнівалися в тому, що жорстко критикований фактично всіма фракціями (окрім, звісно, БЮТ) проект не набере достатньої кількості голосів для ухвалення в першому читанні. Зреш­тою, за проект проголосували 189 нардепів. Багато хто, зокрема й група «За Україну!», закликав відправити бюджет на доопрацювання назад до Кабміну. Але «тимошенківці» заявили, що вимагатимуть відсторонення Олександра Лавриновича від ведення засідань, якщо він поставить на голосування відповідну постанову. На цьому до вечора й розійшлися.

 

КОЛІЗІЇ

Тимошенко не відставляється

Партія регіонів не втрачає надії відправити уряд Юлії Тимошенко у відставку. В цьому переконані у таборі самої Тимошенко, де знають навіть дату, коли опозиція спробує скинути Прем’єр–міністра. Як заявив заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін, станеться це 5 грудня. Тоді, мовляв, протягом 60 днів, тобто аж до другого туру президентських виборів, усі урядовці працюватимуть із приставкою «в.о.», а відтак у парламенті діятиме «так звана технічна більшість». Водночас Кожем’якін висловив переконання, що чергова спроба ПР відставити Прем’єра завершиться «черговим гучним пшиком», оскільки в «регіоналів» бракує голосів. «Про яку відставку може йти мова, якщо зі 172 членів фракції «Регіонів» лише 120 поставили свої підписи за відставку уряду», — зауважив нардеп.

У самих «Регіонах» заявляють, що мають уже щонайменше 173 підписи за відставку Тимошенко — таку цифру навів Олександр Єфремов. Натомість лідер ПР Віктор Янукович заявив журналістам, що його сила «не проводила і не проводить консультацій зі створення нової коаліції в парламенті й технічного уряду». Але «якщо не буде уряд виконувати закони — хай іде».

У некоаліційній частині фракції «НУНС» ініціативу «регіоналів» підтримувати не збираються. За словами В’ячеслава Кириленка, Тимошенко сама зацікавлена піти у відставку, але цього допускати не можна, бо вона повинна нести відповідальність за соціально–економічну ситуацію в Україні.

До речі, однією з ознак того, що позиції Юлії Тимошенко в парламенті сильні, стало рішення Комітету з питань регламенту, який визнав Миколу Мартиненка легітимним головою фракції «Наша Україна — Народна самооборона». Про це заявив народний депутат Роман Зварич. За його словами, Мартиненка підтримав і голова комітету «регіонал» Олександр Єфремов. Нагадаємо, пан Мартиненко є прибічником Тимошенко, тоді як його переобрання могло призвести до виходу «НУНС» із коаліції з БЮТ.