Уже ніхто нікуди не їде

20.11.2009
Уже ніхто нікуди не їде

Кого позавчора ввечері було справді шкода, то це 33-річного Андрія Шевченка, який віддав грі всі сили, але «пролетів» повз свій останній чемпіонат світу і… розплакався. (Фото Рейтер.)

Із усієї цієї компанії під вивіскою «національна збірна України» найбільше шкода Шеву. І не лише тому, що він уже ніколи не зіграє на чемпіонаті світу. Просто ця людина по–справжньому прагнула позавчора перемогти, билася на полі й виклалася до останньої краплі. Помітно, що Андрій повернувся на Батьківщину для того, аби грати в футбол, забувши про фінансові апетити й бажання дружини мешкати в Західній Європі. На жаль, і в «Динамо», і в збірній нині дуже мало таких відданих спільній справі людей, які б жили грою і для яких ця поразка стала б великою невдачею.

 

Очиститися перед новим стартом

Тепер уже можна нарешті підбити й підсумки роботи Олексія Михайличенка. За два роки на чолі «синьо–жовтих» йому не вдалося ані досягти прийнятного результату, ані поставити команді гру. І тепер новому керманичу, якщо він таки з’явиться, доведеться починати фактично з нуля.

Донедавна Льосік відбивався від небагатьох критиків аргументами у вигляді тривалої боротьби за друге місце у відбірковій групі та надіями потрапити на «мундіаль». І хоча тепер захищатися практично нічим, тренер усе ще стверджує, що чесно виконує покладену на нього місію. Але ж мати бажання і вміти — зовсім різні речі. Звісно, що в оточенні Михайличенка навряд чи знайдеться «сміливець», який підкаже йому, що після таких провалів варто таки піти зі посади. Сам же Олексій Олександрович не спромігся на чоловічий вчинок — подати у відставку через невиконання поставленого завдання.

Зрозуміло, що розділити з тренером провину мають і гравці, і боси нашого футболу. Григорію Суркісу доведеться визнати, що він не лише не вгадав із наставником команди, а й провалив організацію вболівальницької підтримки на домашньому матчі «плей–оф». Понад 20 тисяч порожніх місць на «Донбас–арені» — це докір непомірним фінансовим апетитам керівництва ФФУ. Що казати, якщо літери SHAKHTAR, написані незайнятими білими кріслами вздовж усіх центральних секторів, читалися в усій красі. І вже зараз тисячі фанатів національної команди в інтернеті вимагають не лише відставки головного тренера збірної, а й президента федерації.

Фініта ля трагедія

Перед донецьким протистоянням більшість і фахівців, і букмекерів віддавала перевагу господарям. Скажімо, екс–наставник збірної України Леонід Буряк, який свого часу обігрував греків у Києві, був переконаний, що Михайличенко також знайде шлях до перемоги. Тренер київського «Динамо» Валерій Газзаєв у VIP–ложі також висловлював упевненість в успіху українців і водночас сумнівався, що на чемпіонат поїдуть збірні Португалії і його Батьківщини — Росії. Прогноз Газзаєва справдився лише на третину.

Мало б наших заспокоїти й те, що вже в п’яти поєдинках поспіль вони не пропускали. Але ж і самі у трьох двобоях — із білорусами, англійцями й греками — вразили ворота суперника лише одного разу. Тепер же без забивного Сергія Назаренка нікому було й завдати дальнього удару, й дотепний пас віддати.

Алієва, якого Газзаєв не вносить навіть у заявки «Динамо» на матчі чемпіонату України, Михайличенко поставив в основу. Але Олександр запам’ятався лише одним ударом зі штрафного. Натомість «каталонець» Чигринський знову залишився у запасі, а в стартовому складі вийшов Хачеріді, котрий спізнав смак великого футболу лише три місяці тому. Власне, помилка Євгена й коштувала нам пропущеного м’яча — динамівець проґавив чудову «розрізну» передачу Самараса, після чого Дімітріос Салпінгідіс із «Панатинаїкоса» технічно переграв П’ятова.

Українці могли відзначитися і до того, і після. У дебюті гри Шевченко на добиванні послав снаряд із близької відстані повз ворота, в другому таймі його постріл «потягнув» Цорвас. Були й два небезпечні змарновані штрафні.

Невелика кількість створених гольових моментів була, радше, наслідком навали, ніж організованого наступу — команді Михайличенка вочевидь бракувало думки. Греки ж чітко діяли від оборони, «сушили» гру й відстояли прийнятний результат.

Радості еллінів не було меж, а наші полишали поле з опущеними головами. Шева, аплодуючи вболівальникам, не втримався від сліз. А засмучений Григорій Суркіс пішов із VIP–ложі ще за 10 хвилин до останнього свистка судді...

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу 2010 р.

«Плей–оф». Повторний матч

Україна — Греція — 0:1 (перша гра — 0:0)

Гол: Салпінгідіс, 31

Україна: П’ятов, Кучер, Хачеріді, Кобін, Ракицький, Ярмоленко (Гусєв, 68), Тимощук, Михалик (Гай, 65), Алієв (Селезньов, 56), Шевченко, Мілевський

Греція: Цорвас, Вінтра, Кіріякос, Папастатопулос (Пляйцікас, 29), Морас, Спіропулос, Кацураніс, Карагуніс, Салпінгідіс, Самарас (Гекас, 62), Харістеас (Ціоліс, 70)

Суддя — Бенкуеренса (Португалія)

Попередження: Ярмоленко, 52 — Кацураніс, 17; Вінтра, 63; Кіріякос, 78

Донецьк, «Донбас–арена», 31 156 глядачів

 

ФАН–СЕКТОР

На «Донбас–арені» за матчем стежила й група інспекторів УЄФА. Думається, вони були здивовані такою низькою заповненістю трибун. Не врятував ситуацію й численний приїзд фанатів з інших міст. Скажімо, попит на мандрівку до Донецька зі столиці лише турагенції «Гамалія» дозволив сформувати потяг із 15 вагонів (поїздка туди й назад у купейному вагоні коштувала близько 400 грн.). Але ж фінансові можливості столичних мешканців суттєво відрізняються від помітно скромніших заробітків уродженців Донбасу.

Неприємно вразили європейських чиновників знову запалені на трибунах фаєри. Частина «вогнів» після фінального свистка полетіла й на поле. Тому доля трьох наших міст, які хочуть приймати Євро–2012, залишається під питанням.

 

ПІСЛЯМОВА

Олексій Михайличенко,
головний тренер збірної України:

— Мені дуже боляче, що відбірковий цикл завершився саме так. Хоча я й зараз вважаю, що ми заслуговували путівки на чемпіонат світу. Хотів би вибачитися — це моя провина, що ми щось не доробили, щось не змогли. На жаль, одна помилка перекреслила весь подоланий шлях, хоча великих зауважень до хлопців у мене немає — всі дуже старалися, але всі й помилялися. Шкода, але для перемоги нам забракло майстерності.

— Чи є у вас бажання готувати команду до Євро–2012?

— Я чесно виконую свою роботу, тому в мене зараз відчуття, що частини серця вже просто немає. Прийматиме ж рішення стосовно мене виконком ФФУ — якщо зі мною захочуть продовжити співпрацю, то я готовий. Я розумію, що програв важливий для всієї України матч, але ж мені довелося перебудовувати команду й одночасно вирішувати турнірні завдання. До речі, поєдинки з греками — перші, в яких ми поступилися; до цього ні Англії, ні Хорватії не вдалося нас здолати за сумою двох ігор.

Отто Рехагель,
головний тренер збірної Греції:

— Наші гравці доклали максимум зусиль, аби досягти приємного результату. Я ставив завдання перед хлопцями активно діяти на всіх ділянках поля, не відходити сильно назад. Українці показали непоганий рівень командної взаємодії, через що ми інколи не встигали за ними. Але й наша команда знайшла огріхи в українському захисті, тому нам успішно вдавалися атаки. Я задоволений, що мої гравці повністю виконали установку на гру.

Василь Кобін,
захисник збірної України:

— Ми грали краще за греків, але не змогли втілити в життя задумане. Створили багато гольових моментів, але не змогли забити. Суперник же спіймав нас на контр­атаці. Можливо, для успіху нам забракло досвіду.

Олексій Гай,
півзахисник збірної України:

— Важко говорити після таких матчів.... Можна знайти багато причин поразки, але насправді винні всі: федерація, тренери, футболісти, масажисти й усі інші. На когось одного не можна вішати всіх собак.

Ангелос Харістеас,
нападник збірної Греції:

— Думаю, що підсумок двобою справедливий. У цьому матчі ми віддали серце й душу, грали з азартом і розумно, забили красивий гол. Ми билися з першої до останньої хвилини, не звертаючи уваги на рахунок, ніби в нас і не було переваги.

Дімітріос Салпінгідіс,
півзахисник збірної Греції:

— Це велике досягнення грецького футболу — свято для нас і греків цілого світу. Ми вірили в себе з самого початку. І те, що ми пройшли кваліфікацію чемпіонату світу, є найкращою відповіддю нашим критикам.