Руки Бога і Феміди

20.11.2009
Руки Бога і Феміди

Уругвайці святкують. (Фото Рейтер.)

От і завершився дворічний марафон, який визначив 32 учасників фінальної частини чемпіонату світу, що влітку 2010 року відбудеться на полях Південно–Африканської Республіки. Днем «ікс» для «стаєрів» стала минула середа.

 

Як Кек Гуса подолав

Дивним чином влаштувавши трагедію з переможних 2:1 у Москві, футболісти збірної Росії вийшли на вирішальний поєдинок зі словенцями наче приреченими. Інакше важко пояснити події стартових хвилин на стадіоні «Людскі врт» у Мариборі. Спочатку захисники гостей пропустили Мілвоє Новаковича на побачення з Ігорем Акінфеєвим, а потім Сергій Ігнашевич ледве не відправив м’яч у ворота свого одноклубника по ЦСКА.

Заволодівши ініціативою, підопічні Матьяжа Кека впродовж першого тайму методично підбирали ключі до воріт російського захисту. І незадовго до перерви навіс у штрафний майданчик замкнув Златко Дедич. Нападник збірної Словенії радів забитому голу, наче вже вирішив долю матчу. Проте, як стало зрозуміло пізніше, саме цей єдиний влучний постріл і визначив долю путівки на ЧС.

Другі 45 хвилин стали підтвердженням безпорадності та розгубленості росіян. У середині другого тайму за удар голкіпера суперника норвезький арбітр Тер’є Хауге вилучив Олександра Кержакова, який з’явився на полі лише після перерви. А під завісу матчу рефері відправив до роздягальні ще й Юрія Жиркова, виписавши другу жовту картку за «неспортивну поведінку».

Насправді обидва рішення судді виглядали сумнівними. У першому випадку Кержаков намагався проштовхнути м’яч, ще не повністю зафіксований кіпером господарів. Навіть жовта картка в цій ситуації виглядала б спірною, але Хауге розсудив інакше. А Жирков лише намагався забрати м’яч у словенців за межами поля — ті явно тягнули час.

Навіть у меншості наші північно–східні сусіди мали дві непогані нагоди схилити шальки терезів на свою користь. Проте позавчора ввечері ані фортуна, ані присутність на трибунах президента Російської Федерації Дмитра Медведєва не допомогли футболістам у новій формі кольору кремлівської стіни вирішити головне завдання.

Гус Хіддінк назвав поразку в Мариборі невдачею всього російського футболу. Тепер не зрозуміло, чи захочуть із голландським фахівцем продовжувати контракт. За лаштунками Хіддінку вже пригадають невдалі заміни по ходу матчів зі словенцями та відсутність у складі збірної нових облич. До речі, виходить так, що Гус уперше не вивів очолювану ним збірну на «мундіаль». Раніше він досягав такого результату з Голландією, Австралією й Південною Кореєю, а з корейцями взагалі посів четверте місце.

У Словенії ж нині свято. За словами тренера тріумфаторів Матьяжа Кека, збулася мрія всього словенського народу. А його підопічні здобули не інакше як історичну перемогу завдяки ідеально виконаному плану на гру.

Запорука перемоги — «перекритий кисень»

Мінімальна поразка в Лісабоні залишала збірній Боснії і Герцеговини надію на загальний успіх в протистоянні з іменитими португальцями. Наставник боснійців Мирослав Блажевич перед матчем–відповіддю заявив, що шанси суперників на загальну перемогу — 50 на 50, незважаючи на те, що один гравець збірної Португалії коштує дорожче, ніж увесь його колектив. І пообіцяв поставити суперника на коліна. Певно, хорвата на такі сміливі заяви надихнула відсутність у складі опонента найдорожчого футболіста світу Крішітано Роналдо через травму гомілки.

Керманич піренейців Карлуш Кейруш більш прагматично дивився на ситуацію, що склалася після першого поєдинку. «На полі все вирішить досвід та майстерність гравців», — сказав напередодні португалець.

Розуміючи, що головним завданням на гру є нейтралізація атакувальної ланки боснійців, колишній асистент Алекса Фергюсона обрав захисну тактику, яка зовсім не характерна для «європейських бразильців». Перекривши кисень «німцям» Едіну Джеко та Ведаду Ібішевичу, гості не дозволили одній із кращих атак відбіркового циклу забити бодай один м’яч за два поєдинки.

Натомість збірна Боснії, ослаблена відсутністю чотирьох гравців основи через дискваліфікації та травми, знову пропустила. Рауль Мейрелеш вдало реалізував свій другий у матчі вихід сам на сам з голкіпером боснійців. Автор переможного голу пояснив низьку реалізацію гольових моментів великою ціною матчу. За блідої гри півзахисник назвав головним результат, який дозволив збірній Португалії кваліфікуватися на світовий форум.

Гідний учень Марадони

«Я був упевнений, що ми зможемо потрапити на чемпіонат світу. Мій прогноз на гру був 1:1», — говорив журналістам після закінчення матчу з ірландцями наставник збірної Франції Раймон Доменек.

Події на «Стад де Франс» у передмісті Парижа розвивалися не зовсім так, як передбачав тренер господарів. Непоступливі та впевнені у собі підопічні Джованні Трапаттоні, нав’язавши супернику свою гру, досягли, здавалося б, неможливого. Завдяки вдалій комбінації Дам’єн Дафф вивів на ударну позицію капітана Роббі Кіна, і форвард «Тоттенхема» ударом в один дотик встановив паритет за підсумком двох поєдинків. Могли «зелено–білі» й подвоїти перевагу, однак майстерна гра на останньому рубежі голкіпера «Ліона» Уго Льоріса не дозволила гостям з Ірландії виграти в два м’ячі.

Тож армія французьких уболівальників на чолі з президентом країни Ніколя Саркозі побачила додатковий час. Цілком імовірно, що останню європейську путівку на «мундіаль» розіграли б у серії 11–метрових, якби не Тьєрі Анрі. Точніше, рука нападаючого «Барселони», якою той підіграв собі м’яч на куті воротарського майданчика, після чого віддав гольову передачу на голову Вільяма Галласа.

Після двобою Роббі Кін просто розкритикував президентів УЄФА й ФІФА — Мішеля Платіні й Зеппа Блаттера. «Вони воліли бачити на чемпіонаті Францію, ніж чесного переможця нашої пари. Та й розподіл суперників при жеребкуванні недаремно придумали, тож тепер шлють один одному СМС із вітаннями», — ділився емоціями ірландський нападник.

* * *

Збірні Алжиру та Єгипту, які набрали рівну кількість очок у своїй відбірковій групі, розіграли останню путівку на «мундіаль» від Африканського континенту на нейтральному полі в Судані. Єгиптяни — чинні чемпіони Африки — повернулися додому на щиті.

А останнім учасником світового форуму стала збірна Уругваю, шо встояла під натиском Коста–Ріки.

 

ТАБЛО

Чемпіонату світу–2010. «Плей–оф»

Європа. Повторні матчі

Боснія і Герцеговина — Португалія — 0:1 (Мейрелеш, 55; вилучення: Саліхович, 77 (Б); перша гра — 0:1)

Франція — Ірландія — 1:1 (у дод. час; Галлас, 104 — Кін, 33; 1:0)

Словенія — Росія — 1:0 (Дедич, 44; вилучення: Кержаков, 66; Жирков, 90 (обидва — Р); 1:2)

Зона КОНКАКАФ—Південна Америка

Уругвай — Коста–Ріка — 1:1 (Абрео, 70 — Сентено, 74; 1:0)

Африка

Алжир— Єгипет — 1:0 (Ях’я, 45)

* * *

Товариські матчі. Італія — Швеція — 1:0 (К’єлліні, 28), Німеччина — Кот–д’Івуар — 2:2 (Подольськи, 11 (пен.), 90 — Ебуе, 57; Думбіа, 85), Ав­стрія — Іспанія — 1:5 (Янчер, 8 — Фабрегас, 10; Вілья, 20, 45; Гуїса, 56; Ернандес, 57; вилучення: Пехліван, 27 (А)), Польща — Канада — 1:0 (Рібус, 19), Чорногорія — Білорусь — 1:0 (Вучинич, 82; вилучення: Верховцов, 68 (Б)), Півд. Корея — Сербія — 0:1 (Жигич, 7), Голландія — Парагвай — 0:0, Данія — США — 3:1, Мальта — Болгарія — 1:4, Іран — Македонія — 1:1, Ангола — Гана — 0:0, Палестина — Туніс — 0:3.

 

НА СТАРТ ВИКЛИКАЮТЬСЯ

Усі учасники ЧС–2010

Європа (13): Голландія, Англія, Іспанія, Німеччина, Данія, Сербія, Італія, Швейцарія, Словаччина, Греція, Словенія, Португалія, Франція.

Африка (6): ПАР, Гана, Кот–д’Івуар, Нігерія, Камерун, Алжир.

Азія й Океанія (5): Японія, Південна Корея, КНДР, Австралія, Новая Зеландія.

Півд. Америка (5): Бразилія, Парагвай, Чилі, Аргентина, Уругвай.

Півн. і Центр. Америка (3): США, Мексика, Гондурас.