Янукович зірвав голос за відставку Юлі

19.11.2009
Янукович зірвав голос за відставку Юлі

Учора БЮТівці розминалися перед новим боєм за Тимошенко. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

За певного збігу обставин сьогодні Партія регіонів може порушити в парламенті питання про недовіру уряду Юлії Тимошенко. Напередодні «витік» інформації з цього приводу відбувся в радіопрограмі «Ранок з Бі–Бі–Сі», де нардеп–«регіонал» Олександр Стоян розповів про відповідні наміри його фракції. Підстава — принципове невиконання Кабінетом Міністрів закону про підвищення соцстандартів — мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. «У якій країні це можливо, щоб уряд не виконував закон України, указ Президента? Тим більше, з такого болючого питання, як підвищення соціальних стандартів, — сказав Стоян і додав: — Уряд, вибачте за слово, тупо ігнорує Верховну Раду, Президента. Складається враження, що Тимошенко сьогодні хоче стати диктатором і одноосібно керувати державою».

 

Два сценарії

За генеральним сценарієм розвитку подій, питання про відставку Юлії Володимирівни слід виносити на порядок денний парламенту лише в тому разі, коли за це збереться переконлива більшість голосів. Бо «підійти до снаряда» і ще раз відбутися «пшиком», як уже траплялося, означатиме підточити насамперед рейтинг супротивників Прем’єрки, а не її самої. Тож учора тривали залаштункові переговори й консультації.

Сам Стоян сумнівався в успішності відставки Тимошенко. «Якщо за відставку уряду проголосують ті ж самі сили, які голосували за соцстандарти — окрім Партії регіонів, це також комуністи, Блок Литвина та частина «НУНС», то в нас буде достатньо голосів. Але ми чули заяву Литвина, що його фракція не голосуватиме. Таким чином ми не наберемо голосів», — визнав «регіонал». Водночас, вважає Олександр Стоян, «сама постановка питання важлива, бо покаже ставлення тих чи інших політичних сил до такого важливого питання, як соціальні стандарти». Отже, другий сценарій передбачав голосування проти Тимошенко навіть без наявності 226 голосів.

Згідно з регламентом ВР, для розгляду питання про відставку Кабміну необхідно зареєструвати постанову зі 150 підписами народних депутатів. Зранку «регіонали» мали на руках 120 «автографів», але заступник лідера фракції Олександр Єфремов обіцяв без проблем забезпечити всі 172 підписи «синіх» депутатів».

Зустрічі на донецькій землі

Прикметно, що саме вчора Віктор Ющенко полетів у Донецьк, де був присутній на футболі разом із Віктором Януковичем та Рінатом Ахметовим. Тобто консультації про синхронне голосування «Регіонів» і «проющенківських» депутатів могли відбуватися й у «лігві змовників». Усе це логічно лягає в канву останніх подій у фракції «НУНС», де «ющенківці» схиляють шальки терезів на свій бік і вважають при цьому, що варто спершу розвалити коаліцію, а вже потім дивитися по ситуації, що робити далі. Так і у випадку з відставкою Тимошенко: не обов’язково ж до виборів творити нові коаліції, щоб суттєво вплинути на можливості нинішнього глави уряду.

Один із лідерів «ющенківської» частини «Нашої України» — Андрій Парубій — учора в кулуарах повідомив журналістам, що Партія регіонів не проводила консультацій із депутатами його групи «За Україну» з приводу відставки уряду. В обід Парубій нібито навіть не чув про таку ініціативу, і взагалі він вважає, що висловлення недовіри Кабінету Міністрів «було б найбільш оптимальним сценарієм для Юлії Тимошенко — піти у відставку і кричати, що працювати їй так і не дали».

Та хай там як, «Регіони» всерйоз роздумували над винесенням на порядок денний питання про недовіру Тимошенко. Сам Віктор Янукович, виступаючи вчора перед гірниками шахти ім. Леніна в Горлівці, окреслив такий намір.

«Уряд відмовляється виконувати цей закон (про підвищення соціальних стандартів. — Авт.). Варіантів інших нема — ми поставили сьогодні питання про відставку цього уряду, — цитує Януковича сайт «Остров». — Чи вдасться це питання вирішити, я не знаю. Ми будемо робити все, щоб цей уряд зараз відсторонився від влади, тому що цей уряд нічим не займається, крім корупції і виборів».

До речі, екс–Прем’єр так агітував за себе й проти Тимошенко, що надірвав голосові зв’язки й не міг говорити з шахтарями на звичних тонах. «На виборах зірвав голос. Учора (у вівторок) проїхав чотири міста в Запорізькій області, чотири мітинги, багато людей», — пояснив лідер Партії регіонів.