Кріштіано Роналдо: Португалія повинна потрапити на чемпіонат світу

18.11.2009
Кріштіано Роналдо: Португалія повинна потрапити на чемпіонат світу

Кріштіано Роналдо в «компанії» зіркових колег по рейтингу.

Крім матчу Україна — Греція, в Європі сьогодні відбудуться ще три зустрічі «плей–оф» чемпіонату світу. В одній із них, у місті Зеніца, збірна Боснії й Герцеговини після мінімальної поразки на виїзді прийматиме португальців. У складі гостей бракуватиме найкращого футболіста світу 2008 року — півзахисника «Реала» Кріштіано Роналдо. Але травмована зірка не залишає своїх партнерів по збірній — у стикових матчах він уболіває за команду з трибуни. Без свого головного голеадора підопічним Карлуша Кейруша доводиться непросто, як, утім, і впродовж усього відбіркового циклу ЧС–2010. Про причини цього та своє бачення сучасного футболу Роналдо розповів у інтерв’ю представникам «Кастрол ренкінг» — нового рейтингу найкращих футболістів Європи.

 

«У кваліфікації несолодко багатьом грандам»

— Чому португальці так сутужно долають відбір до світового форуму?

— Насправді у кваліфікаційному циклі непросто доводиться багатьом сильним збірним. Крім нас, ті ж Франція, Аргентина відчувають серйозні проблеми, а два роки тому Англія взагалі не подолала це сито. У футболі ніщо не дається легко.

Тепер на нас очікує вирішальний двобій у Боснії, і ми маємо зробити все можливе, аби таки потрапити до фінальної частини чемпіонату світу. Сподіваюся, наш досвідчений тренер Карлуш Кейруш допоможе хлопцям як слід налаштуватися, адже він не менше за нас хоче поїхати до Південної Африки.

Шкода, що я не можу зіграти через травму. Зазвичай я повністю викладаюся на полі — чи то в матчі збірної, чи клубу, хоча вигравати не завжди виходить. Вірю, що разом із командою я поїду на «мундіаль». Якщо ж раптом збірній не вдасться туди пробитися, то я полечу туди як глядач.

— Чого очікуєте від чемпіонату світу?

— Гадаю, гарну гру мають продемонструвати Бразилія, Аргентина, Англія, Іспанія та, сподіваюся, Португалія. Цікаво буде стежити за справжніми зірками — Мессі, Торресом, Анрі, іншими непересічними футболістами.

— Що думаєте про команду господарів?

— Я грав проти збірної ПАР торік. Це технічна команда, яка полюбляє контролювати м’яч. Звісно, господарям допомагатиме підтримка вболівальників. Мене вже переповнюють емоції, тож я схрещую пальці на удачу, аби зіграти в Африці.

«Новий рейтинг побудований на реальних фактах»

— «Кастрол ренкінг» аналізує об’єктивні показники 2000 футболістів, що виступають у п’яти найсильніших національних чемпіонатах Європи. А кого ви вважаєте зараз найкращим у світі?

— Згідно з цим рейтингом, номер один зараз Тьєрі Анрі — і ми мусимо це визнати. Але я постараюся в найближчі місяці змінити ситуацію й стати першим. Хоча, звісно, це буде непросто.

— Нині ви треті в рейтингу слідом за Анрі та Мессі. Як намагатиметеся їх випередити?

— Річ у тім, що я пропустив кілька матчів через травму, тож мені за цей час бали не нараховували. Коли ж знову вийду на поле, то почну заробляти залікові очки — хочеться грати якнайкраще, аби очолити рейтинг.

— Чим «Кастрол ренкінг» відрізняється від інших аналогів?

— Він унікальний тим, що побудований не на думках людей, а на реальних фактах — конкретних показниках гри. Якщо ти класно граєш, забиваш м’ячі, повністю викладаєшся на полі, то отримуватимеш багато балів до рейтингу.

— Серед 20 найкращих у цьому списку ви єдиний представник «Реала». Чи можна мадридців вважати командою одного гравця?

— Такі видатні клуби, як «Реал», не можуть залежати від гри лише одного футболіста. Я розумію, що моє повернення не врятує команду від можливих поразок — нам потрібно поліпшити свою гру в багатьох компонентах.

— Ви задоволені своїм перебуванням у Мадриді?

— Мені тут дуже добре, я щасливий і пишаюся, що виступаю за «Реал». У клубі чудова атмосфера — всі мені допомагали, щойно я переїхав до Іспанії. У мене висока мотивація — я хочу грати й перемагати разом із «Реалом».

— У «Кастрол ренкінгу» домінують футболісти чемпіонату Іспанії...

— Це лише зайвий раз підкреслює рівень прімеро. Щоправда, мені трохи дивно, що лише я представляю «Реал» на перших щаблях рейтингу. Скажімо, Кака йде на 85–му місці, Бензема — на 65–му. Утім, гадаю, за кілька місяців ситуація зміниться в кращий для нас бік.

Я вважаю чемпіонати Іспанії й Англії найсильнішими в світі. Але між ними є різниця — в прем’єр–лізі жорсткіша гра, судді не фіксують багато порушень правил і не надто оберігають класних футболістів від грубощів.