«Безмір» по–сумському

14.11.2009

У Сумах виросло наметове містечко, студенти оголосили голодування. Це був протест проти сваволі судової та правоохоронної системи, яка напередодні засудила кількох сумських прихильників Ющенка на дев’ять діб буцегарні за те, що ті... прийшли на дільницю ознайомитися з протоколом. Формальним приводом для рішення суду був опір працівникам міліції, який учинили громадяни біля 46–ї дільниці. За часів «кучмізму» цю статтю — «опір правоохоронцям» — часто «шили» опозиційним активістам. Ну а на Сумщині — батьківщині Ющенка — влада на чолі з «губернатором» Володимиром Щербанем діяла з особливим цинізмом.

Можливо, інцидент не набув би аж такого розголосу, якби в правоохоронної системи не зірвало «гальма» ще й у день судового засідання. У суботу біля Ковпаківського суду зібралися родичі та друзі затриманих, а також люди, які хотіли підтримати однодумців. На засідання не пустили ні їх, ні адвокатів. Люди були обурені діями влади, тож спробували перекрити виїзд машини із засудженими. У відповідь бійці «Беркута» в повному обладунку почали орудувати гумовими палицями, бризкати сльозогінним газом. Міліція визнала факт інциденту, але відповідальність переклала на натовп, який «розхитував авто» і «загрожував життю конвою».

Кілька днів на центральній площі Сум відбувалися велелюдні акції протесту. Київ відгукнувся солідарністю: активісти «Пори» на знак протесту прикували себе ланцюгами до огорожі навпроти Кабінету Міністрів.

 

ЦИТАТА

«[У ніч після першого туру виборів] близько п’ятої ранку автор цих рядків також прибула до дільниці, оскільки надійшли повідомлення про якісь сутички між членами комісії та людьми. Ця дільниця справді залишилася однією з двох у Сумах, де з оприлюдненням протоколу надто явно зволікали... На найближчих підступах до виборчої дільниці стояв і народний депутат із «Трудової України» Григорій Дашутін. Він жодних пояснень ситуації давати не схотів, сказав лише, що тут — «приватна власність». Тож на дільницю, яка чомусь була названа «приватною власністю», пройти не вдалося. Може, тому що, як говорили потім свідки, керівники дільниці були не зовсім тверезі. І саме дії членів комісії призвели до конфлікту. Один із них штовхнув людину, котра йшла на виборчу дільницю для ознайомлення з протоколом (на що мала законне право), вона впала й розбила скло. І вже розбите скло стало приводом для того, аби викликали міліцію».

«УМ», 16 листопада 2004 р., автор — Алла Федорина, власкор у Сумах