Вершниця Апокаліпсису

14.11.2009
Вершниця Апокаліпсису

Аманда Піт.

Колись ця дівчинка починала з реклами льодяників «Скіттлз» — за гонорар від «головної ролі» в тому ролику Аманда Піт жила майже рік. Але надалі з кар’єрою були проблеми. Попри те, що актриса часто ходила на кастинги, запрошувати у серйозні (та й будь–які) проекти її не поспішали — режисерам дівчина здавалася «прісною й нецікавою». Потім, щоправда, таки вдалося вклинитися в кілька малобюджетних прохідних стрічок. І Аманду помітили серйозні люди. Молоду актрису запросили на одну з головних ролей у багатосерійній комедії «Джек і Джил», після чого вона потрапила в рейтинг 50 найкрасивіших людей світу журналу «Піпл». А потім надійшла пропозиція, яка зробила з не надто відомої актриси зірку: у 2000–му році Піт знялася разом із Брюсом Уїллісом і Метью Перрі в комедійному бойовику «Дев’ять ярдів».

Після прем’єри Аманда прокинулася знаменитою — її впізнавали на вулицях, за нею полювали папараці, шанувальники просили автографи.

Надалі, як особа досить перебірлива, Піт пробувалася тільки на «перспективні» ролі, тому не часто з’являлася на екрані. Наступним її успіхом став фільм «Любов за правилами і без» із такими зірковими партнерами, як Джек Ніколсон, Дайан Кітон і Кіану Рівз. Після цього — сіквел «Дев’ять ярдів–2» і знову традиційне затишшя, коли актриса або була задіяна в не надто помітних фільмах, або грала не надто помітні ролі в солідних проектах.

З огляду на таку циклічність, нескладно здогадатися, що зараз у кар’єрі 37–річної кінозірки — черговий злет. Коли Роланд Еммеріх запросив її на головну жіночу роль у свій апокаліптичний блокбастер «2012», Аманда довго не вагалася. І недаремно — незалежно від художньої цінності сюжету, в такому амбіційному фільмі–катастрофі її помітять усі.

Чи надовго цей підйом? Побачимо. Зрештою, зірка «Дев’яти ярдів» і без роботи не надто страждає. Адже в неї є коханий чоловік, сценарист Девід Беніофф, донечка Френсіс Пен, якій у лютому виповниться три роки. Разом вони дуже щасливі у затишному будинку на Манхеттені або розкішній віллі у Лос–Анджелесі — залежно від того, де ближче до роботи на даний момент.