Останній акорд Марата

14.11.2009
Останній акорд Марата

29–річний Марат Сафін попрощався з тенісом на мінорній ноті. (Фото Рейтер.)

Якщо найсильніші жінки вже завершили сезон підсумковим турніром у Катарі, то чоловіки лише на шляху до свого фіналу, який відбудеться наприкінці листопада в Лондоні. Зараз же найкращі тенісисти планети грають на престижному турнірі «Парібас мастерз» у Парижі з призовим фондом 5 мільйонів доларів.

 

Федереру в Парижі не місце

Змагання на хардових кортах у столиці Франції, які стартували минулої неділі, рухаються до розв’язки. На вчорашній день визначилися всі чвертьфінальні пари. На радість французам, у строю залишаються два їхні співвітчизники: Гаель Монфіс (сіяний під 15–м номером) та минулорічний переможець цього турніру Жо–Вільфред Тсонга (8). У попередньому раунді, щоправда, французів було значно більше, але Жульєн Бенето, Жиль Сімон (11) та Арно Клеман не пройшли суперників.

Невдача першого з них прикра ще й тим, що Жульєн створив поки найбільшу сенсацію «Парібас мастерз»: на шляху до 1/8 фіналу здолав швейцарця Роже Федерера — першу ракетку світу (3:6, 7:6, 6:3). На тлі цієї невдачі поразка шотландця Енді Мюррея (4) від чеха Радека Штепанека (13) із рахунком 1:6, 6:3, 6:4 не видається чимось екстраординарним. Із числа сіяних тенісистів боротьбу на цьому турнірі припинили також росіянин українського походження Давиденко (6), іспанець Вердаско (7), чилієць Гонсалес (10) та Робредо з Іспанії (14).

Тож чвертьфінальні пари склалися так: іспанець Надаль (2) зійдеться з Тсонгою, аргентинець Дель Потро (5) екзаменуватиме Штепанека, серб Джокович (3) протистоятиме Содерлінгу зі Швеції (9), а хорват Чілич (12) — Монфісу.

Заключна подача Сафіна

Але не тільки невдачами лідерів відзначився цей «п’ятимільйонник». Поразка в другому колі стала останнім офіційним матчем 29–річного росіянина Марата Сафіна в його професійній кар’єрі. Символічно, що колишня перша ракетка світу та переможець двох турнірів серії «Великого шолома» поступився тріумфатору недавнього «Ю–Ес оупен» Хуану Мартіну Дель Потро — 4:6, 7:5, 4:6.

Окрім згаданих титулів, за свою 12–річну кар’єру Сафін 13 разів вигравав на інших турнірах серії ATP і двічі ставав володарем Кубка Девіса зі збірною Росії. Марат неодноразово відчував смак перемоги і на тих самих кортах, які стали свідками його завершального матчу. Невипадково організатори після гри вручили росіянину символічний ключ від зали, де відбувалася гра.

На прощальний вечір легенди російського та світового тенісу прийшли знані ветерани — Марк Россе, Альберто Коста, Седрік Пйолін. «Раніше ми весело проводили час із цими хлопцями, змагалися на корті. Для мене дуже важливо, що вони прийшли мене підтримати», — дякував друзям розчулений Сафін. Він додав, що залишає спорт вчасно, аби не почуватися «збитим льотчиком».