Влучна атака проти надійного захисту

14.11.2009
Влучна атака проти надійного захисту

У грі з греками українці спробують продовжити «суху» серію, яку започаткували в домашньому матчі проти Андорри. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Цей поєдинок багато хто називає найголовнішим матчем національної збірної за три останні роки — відтоді як «синьо–жовті» виступали у фінальній частині чемпіонату світу в Німеччині. На афінському стадіоні «Спірос Луїс» наші хлопці спробують забезпечити собі максимально комфортний результат перед повторним побаченням з еллінами в Донецьку. Цікаво, що ще навіть учора в обід не було відомо, який саме український телеканал транслюватиме цю гру.

 

Розклад перед боєм

«Українці грають дуже щільно, й особливо це помітно в обороні», — такі найсильніші сторони нашої збірної відзначив тренер греків Отто Рехагель на зустрічі з тамтешньою пресою. «Король Отто» згадав і напад «синьо–жовтих», вирізнивши силу Андрія Шевченка та Артема Мілевського.

Увага грецького наставника до українських захисних редутів невипадкова: оборона Михайличенка стала однією з «найсухіших» за підсумками групового раунду, а з часу домашнього поєдинку проти Андорри ми не пропускали вже чотири матчі поспіль. Захисні порядки збірної Греції мають не настільки переконливий вигляд: проти наших шести пропущених м’ячів за весь відбірковий цикл «біло–сині» мають десять.

Ще одним плюсом на користь нашого захисту є повна готовність до матчу динамівця Тараса Михалика, який пропустив кілька перших днів тренувальних зборів. У Тараса лікарі констатували запалення сухожилля, але він швидко долучився до загальної групи.

Утім і в греків є свої козирі: Теофаніс Гекас став єдиним футболістом у кваліфікації із двозначним числом у графі «забиті м’ячі» — 10. Щоправда, левову частку разів Тео розписувався у воротах відверто слабких європейських збірних.

А судді хто?

Поєдинок в Афінах обслуговуватиме французька бригада арбітрів на чолі з Лораном Дюамелем. Допомагатимуть йому Стефан Дюамель та Крістоф Капелі.

У Донецьку 18 листопада цю місію виконуватиме португальська бригада під керівництвом Олегіріо Бенкеренси.

Телевізійне питання

Паралельно із хвилюванням за підсумковий результат двобою між греками та українцями наші вболівальники мають ще один голов­ний біль. До вчорашнього вечора ще не було відомо, який саме український канал передаватиме «картинку» з Афін. Недарма представники компанії «Україна футбол інтернешнл» — комерційного партнера Федерації футболу — припускали можливе визначення кандидатури в останній момент. Цікаво, що на тлі такого «бардака» у вітчизняному футбольно–телекомунікаційному господарстві було відомо, що аж вісім телекомпаній інших країн уже отримали можливість показати цю гру: крім Греції, це супутникові канали Португалії, Італії, Ірландії, Туреччини, Албанії, США й Катару («Аль–Джазіра»).

 

СУСІДИ

Президент Російського футбольного союзу Віталій Мутко пообіцяв власноручно випрати футболки гравцям своєї збірної, якщо вони пройдуть через «плей–оф» на чемпіонат світу.

А російські вболівальники на сьогоднішньому матчі проти збірної Словенії в «Лужниках» збирають встановити рекорд: вони планують створити на трибунах з допомогою 60 тисяч аркушів формату А2 велетенський прапор Росії, розмір якого має скласти 130х70 м.