Гудки, колеса й оран­гутанги

13.11.2009

На суботу штаб Януковича задумав акцію: провести страйк на підтримку провладного кандидата. Уявіть: страйк — і на підтримку влади! Сорок великих підприємств мали ввімкнути гудки й випустити робітників на мітинги. Таким чином промисловці східного регіону збиралися виступити за стабільність, проти «екстреміста» Ющенка.

Акція обернулася провалом. За даними штабу Ющенка, насправді на акцію вийшло лише три підприємства. «Помаранчевий» кандидат прокоментував: «Режим не виведе людей на майдан. Вони можуть знайти лише трьох інженерів, які б натиснули на свисток».

Янукович обрав нову тактику — вирішив зарахувати свого опонента до влади. «Я не вважаю, що пан Ющенко і його команда — це опозиція. Опозиція — це комуністи, соціалісти… А його команда — це збанкрутілі колишні керівники, через яких люди не поважають владу», — сказав Янукович цього дня в Дніпропетровську.

Віктор Ющенко їздив із командою на Харківщину. Це був перший агітаційний візит після першого туру. У Харкові дуже приязно зустріли Анатолія Кінаха, який у першому турі здобув 1% голосів і вирішив підтримати Ющенка.

Лідер «Нашої України» розповів хар­ків’янам, що влада готується до фальсифікацій, а люди мають готуватися до боротьби. «Я тут пригадую слова Януковича, які він сказав своєму Президенту кілька років тому: на «мажоритарці» ми можемо хоч орангутанга провести в парламент», — застеріг Ющенко.

А в Києві наймані зловмисники почали пробивати на стоянках шини тим авто, до яких причеплені помаранчеві стрічки. Зафіксовано відразу кілька таких випадків, надалі їх ставало ще більше. Хуліганство досягло протилежного ефекту: водії ще частіше стали прикріплювати до машин символіку Ющенка.

 

ЦИТАТА

«У сумському пологовому будинку, передала наш власкор Алла Федорина, ходили з [виборчими] урнами між породіль і грозилися відключити немовлят від крапельниць. Рік тому кожен із нас сказав би, що це кошмарний сон. А дожили, і виявилося — правда, реальність, дана декому з нас у відчуттях. Демократію можна будувати по–різному. Але це вже такий, аж зов­сім приголомшуючий спосіб державотворення — відключати від крапельниці чи відбирати кисневу подушку».

«Україна молода», 11 листопада 2004 р.