Чи потребує грип вето?

13.11.2009

Уряд звернувся до Президента з офіційним закликом підписати зміни до держбюджету–2009, які передбачають виділення 1 мільярда гривень на боротьбу з епідемією грипу. Кабмін заявляє, що в такій ситуації він не в змозі забезпечити здій­снення заходів із надання своєчасної та високоякісної меддопомоги населенню.

Нагадаємо, позавчора Президент заявив, що не може підписати закон, оскільки він вимагатиме додаткової емісії — а отже, обвалиться гривня.

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко висловила сподівання, що Верховна Рада подолає вето Президента, якщо той відхилить закон. «Сьогодні ми провели консультації з іншими фракціями — вето буде подолано», — заявила Тимошенко вчора під час перебування на Житомирщині. Вона сказала, що мільярд братимуть не за рахунок емісії, а з доходів Національного банку. Хоча раніше Президент уже наголошував, що доходів НБУ як таких не існує.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин теж порадив Ющенкові підписати закон. Бо вето буде подолано. «Тут і до ворожки не треба ходити, тому що всі хочуть бути захисниками народу», — цитує спікера «Інтерфакс–Україна».

Партія регіонів підтвердила, що готова долати вето. «Ми бачимо, що цей уряд не здатний знайти гроші в бюджеті. Ми не хочемо, щоб були затримки із фінансуванням необхідних заходів. Ми проголосуємо «за», — розповів головний економіст ПР Микола Азаров в інтерв’ю «5–му каналу». При цьому «регіонали» теж вимагатимуть, щоб уряд не вмикав друкарського верстата для гривні.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Аби позбавити уряд додаткових грошових вливань, Президент напередодні наклав вето на закон про підвищення ставки акцизного збору на тютюнові вироби. У пропозиціях глави держави, направлених до Верховної Ради, зазначається, що, наприклад, роздрібна ціна на сигарети без фільтра «Прима» зросте із 3,25 гривні до 4,64 гривні, а сигарети з фільтром «Бонд» — із 5,50 гривні до 8,12 гривні. На думку Віктора Ющенка, це може призвести до скорочення виробництва і спричинити звільнення працівників галузі.

Закон передбачав підвищення до 36% ставки акцизного збору.