Знову другі

13.11.2009
Знову другі

Екс–нападник київського «Сокола» Олег Шафаренко має шанс зіграти в КХЛ. (Фото з архіву «УМ».)

До Риги найсильніший український клуб їхав із відчутними кадровими проблемами. Точніше, не до самої Риги, а до її передмістя Піньки, де проводить свої поєдинки аутсайдер білоруської екстраліги «Динамо–Юніорс», що є фарм–клубом ризького «Динамо». На цей матч кияни не змогли привезти більше десятка виконавців, на яких розраховували на початку сезону. Частина гравців перейшла до інших команд, хтось травмований, а Роман Сальников, Дмитро Цируль та Сергій Варламов відмовились їхати до Латвії через невиплату гравцям зарплатні. Аби якось заповнити вакансії, керівництво «соколів» викликало з другої команди Дмитра Ісаєнка та Ігоря Слюсаря.

 

Перемога малою кров’ю

Утім господарі теж мали кадрові втрати, та й вигравати в аутсайдера українці повинні були за будь–якої ситуації. І вже в першому періоді у воротах молодого голкіпера рижан Миколи Журкова побувало дві шайби: в обох випадках гості вправно реалізовували більшість. Коли ж захисник Микола Ладигін у другому періоді відзначився в меншості, втікши у відрив, питань щодо переможця вже не виникало. «Юніорів» вистачило лише на шайбу престижу.

Виїзна перемога вкупі з поразкою солігорського «Шахтаря» у Могильові вивела «Сокіл» на другу позицію в білоруській екстралізі. Щоправда, у «гірників» ще є одна гра в запасі, але сьогодні вони грають на виїзді проти мінської «Юності» — незаперечним лідером турніру.

Наші в КХЛ

А поки послаблений «Сокіл» веде боротьбу в білоруському чемпіонаті, чимало україн­ських хокеїстів заявляють про себе в закордонних клубах. Так, Олег Шафаренко, центрфорвард солігорського «Шахтаря», що є фарм–клубом мінського «Динамо», днями був викликаний на чергові матчі мінчан у Континентальній хокейній лізі.

У цьому ж турнірі під егідою російської федерації активно виступають і деякі інші наші земляки. Нападник «Торпедо» з Нижнього Новгорода Вадим Шахрайчук у поєдинку проти череповецької «Сєвєрсталі» відзначився закинутою шайбою та результативною передачею. Й «автозаводці» виграли — 6:4. Ще один уродженець України, форвард митіщенського «Атланта» Микола Жердєв, у матчі проти ЦСКА відзначився результативним пасом. Команда Жердєва перемогла в гостях — 3:2.

Шах у 17 поєдинках набрав 7 очок (3 голи + 4 передачі), Жердєв — 13 пунктів (3+10) у 18 матчах.

У конференції «Захід» «Атлант» і «Торпедо» посідають, відповідно, шосте й сьоме місця поміж 12 команд.

 

ТАБЛО

Білоруська екстраліга. 25–й тур. «Динамо–Юніорс» — «Сокіл» — 1:3 (0:2, 1:1, 0:0; Бірзіньш, 28 — Олецький, 4 (більш.); Дяченко, 13 (більш.); Ладигін, 22 (менш.)), «Юність» — «Керамін» — 6:2, «Хімволокно» — «Шахтар» — 4:2, «Німан» — «Вітебськ» — 6:3, «Брест» — «Хімік–СКА» — 2:3, «Металургс» — «Гомель» — 1:5.

Лідери: «Юність» — 58 (23 матчі), «Сокіл» — 51 (23), «Шахтар» — 49 (22), «Гомель» — 47 (22), «Німан» — 40 (22), «Хімволокно» — 39 (21).