Справа на 2,5 мільйона

11.11.2009

Хто хотів стати кандидатом у президенти, але не встиг занести документи у Центральну виборчу комісію, свій шанс уже втратив: «вікно» для прийому документів зачинилося ще в понеділок. Але для деяких претендентів є виняток. Хто подав документи у ЦВК, але не повний пакет — сьогодні має останній день, аби виправитися. ЦВК прийматиме папери лише від тих, хто вже приходив раніше.

Станом на вчорашнє пообіддя, ЦВК зареєструвала 17 кандидатів. «Найсвіжіша» кандидатка — лідерка Народно–демократичної партії Людмила Супрун.

 

Мельниченко не добіг

Одним з останніх, хто стукав у двері Центральної виборчої комісії для подачі документів, був скандальний екс–майор державної охорони Микола Мельниченко. Він заніс свої папери лише вчора вранці, тобто пропустив крайній термін. Екс–охоронець Леоніда Кучми каже, що в запізненні винен не він, а... Центрвиборчком.

«Прийом документів мав тривати до півночі 9 листопада. Але після 19:00 там уже нікого не було, — каже в коментарі «УМ» Мельниченко. — Ми о 23:40 склали акт про те, що чекали, але не змогли подати документи в канцелярію ЦВК. Це проблеми Центрвиборчкому, що вони не змогли організувати роботу. Переконаний: тим, що вони прийняли документи у вівторок, вони просто виправили свою помилку». Якщо відмовлять у реєстрації, екс–майор позиватиметься в суді.

Утім, у пакеті документів, які Мельниченко подав до ЦВК, не було довідки про внесення грошової застави розміром у 2,5 мільйона гривень — обов’язкової умови, аби зареєструватися кандидатом у президенти. Пан Микола стверджує, що застава — неконституційна: запровадивши її, Верховна Рада звузила права та свободи громадян (кандидатів — у даному випадку). «У мене нема фінансових проблем: спонсори є, мені пропонують гроші. І я протягом години можу внести цю заставу. Але я не хочу торгувати своєю совістю», — запевняє Мельниченко, який у випадку перемоги на виборах обіцяв відновити смертну кару і розстріляти Кучму.

Микола Мельниченко каже, що Верховна Рада, збільшивши заставу до 2,5 млн. грн., «потрактувала народ за бидло». «Так вони завтра приймуть закон про те, що Президентом може бути той, хто вніс мільярд гривень. Завтра ж приймуть рішення, що кандидатом може бути тільки рецидивіст, який відсидів кілька термінів. Або педофіл чи під…с», — обурюється епатажний зачинщик «касетного скандалу».

ЦВК — здирник?

Вимога про внесення застави на 2,5 млн. грн. стала головним «ситом» цих виборів. Переважна більшість кандидатів, які несли свої документи у ЦВК, «пролетіли» якраз через відсутність застави. Навіть знаменита Наталя Вітренко принесла лише 2 тис. грн.

Багато хто обурюється і повторює аргументи Мельниченка. А громадянин Олексій Щербина навіть звернувся до Генпрокуратури із заявою про порушення кримінальної справи проти членів ЦВК. Він стверджує, що вимога про внесення 2,5–мільйонної застави «стосується уже кандидата на пост Президента, тобто зареєстрованого та [такого, що] має відповідне посвідчення», а не громадянина, який лише подав документи. «Я вбачаю в їхніх (членів ЦВК) діях зговір та вимагання грошей в особливо великих розмірах, а це є злочин, кримінал», — обурюється Щербина, який із цього приводу подав заяву в Генпрокуратуру — аби притягнули «здирників» до відповідальності.

У кандидата гроші хороші

Станом на вчорашній обід заставу «другою ходкою» доніс лише один кандидат — Василь Противсіх. «Коли Противсіх подавав документи, був день. Тоді він сказав, що документ, який підтверджує внесення застави, донесе ввечері. І зробив це ввечері того самого дня», — розповів «УМ» голова прес–служби ЦВК Костянтин Хівренко.

Одна з головних новацій цих виборів — велика грошова застава — виправдала себе принаймні в тому, що на виборах балотуватиметься менше кандидатів, ніж у 2004 році. Хоча, будемо відверті, ця законодавча норма справді є дискримінаційною. Нагадаємо, у 2004–му на виборах балотувалося 26 кандидатів (при цьому двоє зняли кандидатури, і в бюлетені було 24 прізвища).

Остаточний перелік стане відомим за кілька днів. Центрвиборчком до п’ятниці має ухвалити всі рішення про реєстрацію і передати список для друку в офіційній пресі.

 

ХТО ЗА КОГО

Василь Противсіх учора на прес–конференції розповів, що гроші на заставу збирав серед родичів і друзів з усього світу. «У мене всі головні конкуренти, а найголовніший конкурент — це Юлія Володимирівна», — цитує прикарпатця УНІАН.

У штабі Тимошенко ці слова розтлумачили як зізнання, що Противсіх буде технічним кандидатом проти Прем’єрки.