НЬЮЗРУМ

11.11.2009

Із забороненого

Видавництву «Фоліо» вдалося неймовірне — випустити українською мовою досі не відомий роман Володимира Набокова «Оригінал Лаури» раніше, ніж англійцям («прем’єра» 17 грудня) та росіянам (старт у грудні). Цей роман, який письменник писав усе своє життя на 138 каталожних картках, що перед смертю заповідав знищити, побачив світ завдяки тому, що син письменника Дмитро після 30 років сумнівів наважився порушити заповіт і оприлюднив текст твору. У книзі подано також фото самих карток, написаних рукою Набокова.

Шкідливі книжки

Поки в Україні громадськість воює з Нацкомісією з моралі, російські книголюби борються за право читати ті книги, які вони вважають за потрібне. Інтернет–ресурс Openspace.ru надрукував список книг, заборонених російською державною структурою Держнаркоконтроль (ФСКН), в яких, на думку наркополіції, є «пропаганда наркотиків». Бібліотекар з Орська виклала у своєму ЖЖ повний список — 37 книжок, щодо яких спущені вказівки згори «на руки не видавати», в нього потрапили Вільям Берроуз із романом «Джанкі. Гомосек», Артур Перес–Ріверте з «Королевою Півдня», Алекс Гарленд із «Пляжем», Хантер С. Томпсон зі «Страхом та відвагою в Лас–Вегасі» та інші. Залишилося скласти список заборонених тем — для письменників...

Київ–привид

Фома, лідер гурту «Мандри», й американський фотограф Антон Трофімов (New–York USA), режисер і оператор перших кліпів «Мандрів», закінчили знімати другу частину фільму «Київ, який зникає». Автор ідеї, продюсер і людина в кадрі — Фома, він загорівся ідеєю показати місто, яке тихо вмирає за вульгарними фасадами нових архітектурних монстрів, і в кадр потрапили не лише двохсотлітня бруківка і будинки–привиди, будинки–інваліди, а й оригінальні майстерні художників, затишні дворики. Це все плюс музика Вертинського, Фоми та сучасного київського композитора й акордеоніста Данила Денисова має передати ауру Києва, яким його задумали ще, мабуть, Андрій Первозванний чи Ярослав... Прем’єру планують на весну — літо наступного року.