Не боїмося ми Еллади!

11.11.2009
Не боїмося ми Еллади!

Шевченко й Тимощук добре пам’ятають попередні зустрічі з греками. (Олександра ЗАДИРАКИ)

Три дні залишається до першого з двох поєдинків «плей–оф» чемпіонату світу, в яких збірна України зустрінеться з греками. Спершу суперники поміряються силами на афінському стадіоні «Спірос Луїс» — це побачення стане п’ятим в історії їхніх протистоянь. Повторна гра — 18 листопада в Донецьку.

Позавчора тренерський штаб української команди на традиційній прес–конференції розповів журналістам, як збирається боротися проти підопічних уславленого німецького фахівця Отто Рехагеля за путівку до Південної Африки. Зустріч пройшла в дусі часу: «акул пера й мікрофона» пускали в Кончу–Заспу лише з марлевими пов’язками, аби випадково не занесли грип.

 

Бог трійцю любить

Із чемпіонами Європи 2004 року українці зустрічалися чотири рази у кваліфікаційних відборах Євро–2004 та ЧС–2006. Статистика поки грає на нашу користь: дві перемоги, нічия й поразка. Судячи з передматчевих висловлювань головного тренера «синьо–жовтих» Олексія Михайличенка, в суботу його підопічні мають намір не просто зберегти статус–кво, а й поліпшити статистику.

«Який результат нас влаштує в першому поєдинку, стане відомо лише після матчу–відповіді. А різниці між домашньою та виїзною грою для нас немає — скрізь збираємось перемагати», — сміливо розмірковував «коуч». Утім він уникає шапкозакидацьких настроїв — попри те, що греки здаються найприйнятнішими опонентами на цій стадії, до «синів Еллади» Миха ставиться з повагою.

«У грецькій команді вдало поєднані досвід і молодість. Ця збірна сім років працює під керівництвом Рехагеля — тренер добре вивчив своїх футболістів, а вони опанували його схеми», — роздавав Михайличенко компліменти майбутнім суперникам. Олексій Олександрович пам’ятає, що в складі еллінів досі залишаються свідки континентального тріумфу, а їхній нападник Теофаніс Гекас став найкращим бомбардиром відбіркового циклу ЧС–2010.

До речі, гравець леверкузенського «Байєра» назвав українців та словенців найслабшими суперниками у «плей–оф». З іншого боку, сам основний форвард греків не має постійної ігрової практики у своєму клубі. Окрім того, Гекас вражав ворота далеко не найсильніших збірних — Латвії, Люксембургу, Молдови та Ізраїлю.

Із Кучером у захисті

Щодо своїх підопічних, то Михайличенко погодився, що в захисника «Шахтаря» Олександра Кучера зараз не найкращий кар’єрний період. Утім проблеми з ігровими кондиціями має більшість кандидатів до збірної, тому тренер пропонував перенести деякі матчі чемпіонату задля кращої підготовки своєї команди. «Але я не просив перенести весь тур, а лише зустрічі «Динамо», «Шахтаря» й «Дніпра», — уточнив він. Федерація ж, нагадаємо, перенесла весь.

Серед тих, хто не виділяється останнім часом добрими кондиціями, — і нападник «Ліверпуля» Андрій Воронін. Виявляється, одесит сам попросив не викликати його на збори — доки він не закріпиться у складі «мерсісайдців». Хоча з цим у нашого форварда можуть бути серйозні проблеми.

«Днями я спілкувався з Андрієм, але тему збірної оминули», — поділився кум Ворони Анатолій Тимощук. Захисник «Баварії» певен, що ігнорування з боку керівництва національної команди є неприємним для будь–якого футболіста.