Бути партнерами, а не кур’єрами

05.11.2009
Бути партнерами, а не кур’єрами

Персонал колоній та засуджених закликають до порозуміння і партнерства. (Фото автора.)

Ще на минулому тижні відбулася колегія Державного департаменту України з питань виконання покарань, на якій керівництво констатувало тривожний факт, що у засуджених виявлено заборонені для використання предмети, великі суми грошей, спиртне і навіть наркотики. Заступник голови Держдепартаменту Микола Ільтяй поставив перед підлеглими керівниками виправних колоній і СІЗО конкретну вимогу: активно виявляти канали надходження того, що не дозволено, і прискіпливіше придивитися до власного персоналу. Адже не секрет, що часто саме охоронці установ системи покарань проносять за «колючку» ледь не все, що забажає засуджений. Не за спасибі, звісно, були б гроші, й тоді, за неофіційними даними «УМ», можна й дівчину легкої поведінки на тривале побачення записати. Після колегії минуло кілька днів, як на корумпованому «кур’єрстві» погоріли двоє охоронців Київського СІЗО №13 відомого, в народі як Лук’янівська тюрма. Затримали порушників їхні ж колеги, що називається, «на гарячому».

Прокуратура столиці вже порушила кримінальні справи стосовно цих двох інспекторів відділу режиму та охорони Київського слідчого ізолятора, повідомляє прес–служба прокуратури Києва. Одного з «кур’єрів» колеги взяли «попід білі руки», коли він намагався пронести на територію «Лук’янівки» передачу для одного з арештантів. У картонній коробці, яку він ніс, виявили аж дев’ять мобільних телефонів із сім–картками, зарядні пристрої, три медичні шприци, 18 голок до них, а також пакетики з речовинами незрозумілого походження. Пізніше експертиза Інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ підтвердила, що це були зовсім не ліки, а «кайфове» зілля. Експрес–аналіз засвідчив, що речовини можуть містити тетрагідроканабінол, кокаїн, метадон та героїн. Затриманий охоронець одразу зізнався: «посилку» мав передати одному з арештованих, а вже той мав поширити «товар» серед тюремної громади.

Інший випадок у цьому СІЗО: за аналогічних обставин затримали жінку–охоронця, яка несла два пакунки для підсудних. При експрес–аналізі їхнього вмісту виявлено коноплю та амфетамін. Прокуратурою Києва у діях двох охоронців СІЗО встановлено ознаки складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 364 та ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу: «зловживання владою або службовим становищем, вчинене працівником правоохоронного органу, а також незаконне перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів».

За словами генерала Миколи Ільтяя, такі способи охоронців підзаробити негативно впливають на стан правопорушень в установах Департаменту. «Лише в цьому році співробітниками спецустанов Департаменту було виявлено та вилучено у засуджених і заарештованих понад 127 тис. грн., більше 1,5 тис. дол., понад 700 літрів спиртних напоїв, 8,5 кг наркотичних речовин, близько 5 тис. мобільних телефонів тощо, — обурюється пан Ільтяй. — Найчастіше ці предмети потрапляють у спецзаклади через передачі, під час побачень або через персонал колоній. Водночас у деяких областях персоналом колоній цього року не було виявлено у засуджених жодних заборонених предметів навіть за допомогою спеціального обладнання. Відтак при комплектуванні персоналу керівництво установ повинно більше уваги звертати на морально–ділові якості кандидатів на службу».

Керівництво кримінально–виконавчої системи також виступає за зміну відносин із засудженими. Голова Держдепартаменту з питань виконання покарань Олександр Галінський переконаний, що треба зробити так, щоб персонал установ і засуджені не були ворогами, а навпаки — партнерами. «Основний принцип нашої роботи сьогодні — це соціальне партнерство між співробітниками Департаменту і підконтрольним йому спецконтингентом, — вважає пан Галінський. — Нам потрібно позбавитися образу ворога, який існує ще з 30–х років минулого століття. І персонал, і засуджені не повинні бути ворогами один одному. Бо і вони, і ми маємо виконувати норми закону...»

 

ГАРЯЧА ТЕМА

«Грипоманія» торкнулася і установ виконання покарань. Щоправда, тут не йдеться про паніку, навпаки, окремі установи допомагають країні захиститися від грипу. Так, в Одеській жіночій колонії збираються пошити близько 1,2 млн. марлевих пов’язок, повідомляє УНІАН. Адже, за словами начальника обласного управління охорони здоров’я Одещини Василя Лапая, одеські ательє з пошиття одягу навідріз відмовляються від пошиття марлевих пов’язок, яких потребують сотні тисяч жителів регіону. Першу партію масок, пошитих засудженими швачками відправили до місцевих аптек ще вчора. За словами заступника начальника колонії Тетяни Шукляр, 200 тисяч метрів марлі для виконання замовлення вони отримали днями й одразу приступили до роботи.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>