Салям алейкум, залізяко!

05.11.2009

Хто сказав, що розумні роботи–гуманоїди — прерогатива вчених Америки, Західної Європи та Японії? Спростувати «відсталість» Близького Сходу в цій царині взялися науковці університету в Аль–Айні, Об’єднані Арабські Емірати. Вони створили першого робота, який може «говорити» арабською мовою.

За повідомленням агенції AFP, гуманоїда назвали Ібн Сіна — на честь видатного вченого і філософа XI століття, якого в Європі ще називають Авіценна. Творці одягли робота в традиційний білий арабський балахон, оздобивши його позолотою, на голову — тюрбан, та ще й причепили довгу сиву бороду, аби електронно–механічний Ібн Сіна якомога більше нагадував свій «прототип».

Скоро почнеться масове виробництво таких роботів, які зможуть працювати помічниками в торгових центрах, продавцями, а також на стійках інформації. Ібн Сіна–перший уже «відпрацював» один день у шопінг–молі в Аль–Айні.

Арабський робот може відповідати на запитання, підключатися до інтернету і шукати там інформацію, потрібну клієнту, а потім виводити її на екран. Крім того, Ібн Сіна спроможний розпізнавати міміку клієнта і надавати власному обличчю вирази, подібні до людських. Програми для гуманоїда розробляли вчені з ОАЕ під керівництвом Ніколаоса Маврідіса, використовуючи деякі напрацювання західних колег.