38 і 36

04.11.2009

На тлі епідемій та виборів депутати фракції «Наша Україна — Народна самооборона» не забули про свій намір змінити керівництво. Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин мав оголосити про відповідне рішення фракційної більшості — як розповіли «УМ» «нашоукраїнці», вони здали в апарат ВР підписи, зібрані за відставку Миколи Мартиненка й призначення головою фракції В’ячеслава Кириленка. Щоправда, була маленька проблема: Тарас Стецьків і Олександр Клименко заявили, що свої підписи під відповідною заявою відкликають, а відтак замість 38 голосів (для рішення потрібно щонайменше 37) у прихильників Кириленка залишалося 36. Однак, як зазначили наші співрозмовники, процедури відкликання підписів не існує, отже, рішення де–юре залишається чинним.

Коаліційна частина «НУНС», яка підтримує лояльного до Юлії Тимошенко Мартиненка, із таким висновком категорично не згодна. Як повідомив журналістам Роман Зварич, після появи інформації про збір голосів за відставку Мартиненка у фракції була створена робоча група з розслідування цього питання, яка після ретельного вивчення документа «з’ясувала, що протокол засідання фракції, на якому нібито звільнили голову, сфальсифікований». «Оскільки йдеться про службовий підлог, відповідно до кримінального кодексу, такі діяння кваліфікуються як злочин. Ми не звинувачуємо нікого, але факт підробки документа нами встановлений», — наголосив Зварич (уже член ВО «Батьківщина»). За його словами, це питання було розглянуте на засіданні фракції, де більшість не підтримала рішення про звільнення Мартиненка. Пан Роман зауважив, що на засіданні фракції була присутня меншість депутатів.

«Ніякого засідання не було — ми, як завжди, зібралися окремо: група «За Україну» та коаліційна частина фракції, там 15 осіб, там — 17, — дивувалися «антикоаліційні» «нашоукраїнці». — А рішення про відставку Мартиненка є, під ним 38 підписів і воно легітимне, хоч Голові ВР дуже не хочеться його оголошувати».

«А ті заяви (про фальсифікацію підписів), які лунають сьогодні від окремих депутатів, є лише намаганням сховатися під БЮТівською спідницею і не відображають позицію фракції щодо питання необхідності зміни керівництва», — наголосив представник групи «За Україну!», народний депутат Андрій Парубій.