Ринг — для азовців, приціл — на Валуєва

04.11.2009
Ринг — для азовців, приціл — на Валуєва

Віталій Кличко на церемонії відкриття оновленого залу. (Фото прес–служби Фонду братів Кличків.)

Минулої п’ятниці в Маріуполі урочисто відкрили новий спортзал для занять боксом. Споруду реконструювали в рамках програми «Спортивну Україну будуємо разом», яку ініціював Фонд братів Кличків. Проект розвивається на загальнодержавному рівні — спортивні зали відновлюють і оснащують сучасним обладнанням по всій Україні.

 

І схід, і захід

Програма стартувала в 2007 році — тоді було презентовано першу споруду мешканцям містечка Немирів Вінницької області. Із того часу в нових спорткомплексах отримали нагоду займатися юні спортсмени з Переяслава–Хмельницького, що на Київщині, та Хмельницького. Тепер от прийшла черга Маріуполя, де Фонд реконструював зал Приазовського державного технічного університету — одного з найстаріших та найбільших вищих учбових закладів Південно–Східної України. До цього часу він перебував у жалюгідному стані, тепер же тут зможуть тренуватися не лише студенти, а й жителі міста, які забажають спробувати свої сили в боксі.

Минулого року ця споруда ввійшла до четвірки обраних «фіналістів», над якими й мали працювати ремонтники. Троє згаданих конкурсантів із цього квартету вже постали перед відвідувачами в новому образі. Тепер на черзі здача об’єкта в місті Коломия Івано–Франківської області. Загалом же за право отримати такий подарунок від Фонду змагалося 40 залів–учасників. Ті, хто не потрапив до першої четвірки, має шанс дочекатися свого часу в майбутньому. Загальна сума інвестицій у здійснення програми вже перевищує два мільйони гривень.

«Зараз за можливість спортом часто треба викласти немаленькі гроші», — говорить голова фонду Віталій Кличко. Він підкреслює, що у своєму виборі нового об’єкта для реконструкції він та партнери не користуються якимись регіональними принципами, а обирають міста, де такі подарунки будуть найбільш необхідними та жаданими. «Ще один важливий фактор у виборі чергового населеного пункту — можливість домовитись із місцевою владою, аби до відремонтованого об’єкта місцеві жителі мали безкоштовний доступ», — додає український боксер, меценат і політик в одній особі.

Дочекатися грудня

Одночасно з меценатською діяльністю наш чемпіон готується до захисту титулу WBC у бою із Кевіном Джонсоном 12 грудня у швейцарському Берні. Днями квитки на цю подію вже надійшли у продаж. Попри ціну в 60 доларів, уже в перші години продано близько п’яти тисяч перепусток до льодової арени місцевого хокейного клубу, де й відбудеться бій. Загалом вона вміщує близько 17 тисяч глядачів.

Стосовно Джонсона, то щось сказати вичерпне про нього Кличко–старший поки не може, але зауважує, що до числа провідних боксерів–важковаговиків будь–хто просто так не потрапляє. «Він ще жодного разу не програвав на професіональному рингу, а ще має непоганий послужний список переможених опонентів», — додає українець.

У своєму успіху Віталій не сумнівається і вже зараз згадує про можливу зустріч із росіянином Миколою Валуєвим, який цієї суботи битиметься з британцем Девідом Хеєм. «Тримаю за Валуєва кулаки, аби він провчив свого опонента, а там ми обов’язково домовимось про поєдинок», — каже Кличко–старший, який із задоволенням сам вийшов би на ринг проти язикатого Хея.

Якщо «Звір зі Сходу», котрий володіє поясом чемпіона WBA, після перемоги над британцем таки погодиться на зустріч із Віталієм, у братів Кличків з’явиться чудова нагода нарешті зібрати в родину всі чотири найпрестижніші пояси боксерського світу.