Хабарник із мандатом

31.10.2009

На Луганщині розгорається неабиякий скандал: як виявив місцевий журналіст Володимир Хапчук, один із депутатів Лисичанської міської ради від Партії регіонів продовжує виконувати обов’язки народного обранця, маючи в кишені вирок суду, який визнав його хабарником! Ідеться про такого собі Сергія Юхимовича Горобця, який працює начальником Лисичанського міжрайонного управління газового господарства філії ВАТ «Луганськгаз» і, судячи з матеріалів справи, достатньо вправно поєднує в цій якості функції дотримання держаного інтересу зі своїм особистим.

Виявляється ще кілька років тому одна приватна структура, виконавши роботи згідно з договором, укладеним із конторою пана Горобця, зажадала розрахунку. Сергій Юхимович не те щоб геть відмовлявся залишити свій автограф на відповідному документі, але зажадав за свої інтелектуальні та фізичні зусилля ще й персональної винагороди. Виконавець робіт згоду на це дав, але, вийшовши з кабінету замовника, попрямував не до банку, а до правоохоронців. Далі, справа техніки: пана Горобця узяли «на гарячому», от тільки Лисичанський суд замість відправити хабарника за ґрати, вирішив дати йому можливість виправитися.

Ще 21 травня 2007 року Феміда призначила Сергію Юхимовичу покарання у вигляді позбавлення волі на п’ять років із випробувальним терміном на три роки (тобто пана Горобця випробовують і нині). При цьому суд чомусь не позбавив хабарника права займати керівні посади. Але навіть такий «м’який» вирок є підставою для прийняття рішення про припинення повноважень засудженого Горобця як депутата міськради. Тим більше що апеляційний суд, до якого звернувся Горобець, залишив вирок без змін.

Однак така «чорна мітка» аж ніяк не завадила «біло–блакитному» обранцю й надалі відвідувати сесії міськради і, що головне, брати участь в ухваленні тих чи тих рішень у складі рідної фракції Партії регіонів. Цікаво з’ясувати, чи є законною низка ухвалених міськрадою рішень (включно із висловленням недовіри меру Крисанову), якщо врахувати сумнівну легітимність голосу засудженого депутата–хабарника.

 

БУКВА ЗАКОНУ

Луганське обласне відділення Комітету виборців України володіє інформацією, що справу пана Горобця лисичанські депутати збираються розглянути лише тепер — на найближчому сесійному засіданні міськради в порядку п.1 ч. 2 ст. 5 Закону «Про статус депутатів місцевих рад», згідно з яким повноваження депутата місцевої ради можуть бути припинені достроково у випадку обвинувального вироку суду, що призначив депутату покарання, не пов’язане з позбавленням волі. За словами голови обласного осередку КВУ Олексія Свєтікова, у даній ситуації протиправну бездіяльність допускають як лисичанський тервиборчком, що не виконав вимоги ч.1 ст. 78 Закону «Про місцеві вибори», так і міськрада, що допускає корупціонера Горобця до участі в сесіях. Активісти КВУ з’ясували, що копія рішення суду до ТВК та міськради навіть не надходила, отже, питання виникають ще й до працівників суду та виконавчої служби.

Що цікаво, якби Феміда засудила «регіонала» до реального позбавлення волі, його повноваження припинилися б достроково й автоматично без рішення міськради відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону «Про статус депутатів місцевих рад». У будь–якому випадку юридичним фактом, що призводить до припинення повноважень, є вирок. За оцінкою КВУ, звільнення від покарання з іспитовим терміном не скасовує, а тільки пом’якшує умови виконання вироку. Одержавши його, територіальна комісія повинна була визнати обраним депутатом Лисичанської міськради наступного кандидата зі списку Партії регіонів.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>