Французька читанка

31.10.2009

Відучора всі мешканці Франції віком від 18 до 24 років отримують безкоштовну річну передплату на обрану ними щоденну газету. Така акція має розвинути в «інтернет–покоління» смак до читання преси.

Ідею безкоштовної передплати газет для молоді висунув на початку року президент Ніколя Саркозі. На його думку, така ініціатива буде корисною і для друкованих ЗМІ, які борються за виживання в умовах кризи.

Акція почалася з того, що кожен молодий француз отримав змогу передплатити обрану газету лише на тиждень. Якщо вона йому сподобається, юнак чи юнка зможе й надалі отримувати абонемент на це видання. Якщо ні, то з наступного тижня можна дістати іншу газету. Методом такого підбору треба знайти «свою» газету.

Після закінчення промоції, через рік, молоді люди отримають можливість упродовж двох наступних років передплачувати свою газету зі значною знижкою.

Акція проходить під патронатом міністерства культури, яке і фінансує її спільно з видавництвами (на останніх покладається лише вартість доставки). До справи залучені 60 видавництв центральної та регіональної преси, а дармових абонементів — 200 тисяч. Тобто їх вистачить усе ж не для всіх бажаючих.

Це вже не перша ініціатива міністерства культури Франції для юних. У квітні воно запровадило безкоштовний вхід до французьких музеїв та архітектурних й історичних пам’яток усім мешканцям Європейського Союзу віком від 18 до 25 років.