Диплом до суду доведе

30.10.2009
Диплом до суду доведе

Андрій Кислинський проник без диплома і на Банкову, і в СБУ. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Головне управління державної служби, яке проводило розслідування «дипломного скандалу» за участю екс–заступника глави Служби безпеки України Андрія Кислинського, анонсує порушення кримінальної справи з приводу фальшування документа про вищу освіту держчиновника. «Ми рекомендували керівництву уряду передати матеріали службового розслідування до Міністерства внутрішніх справ і до Генеральної прокуратури з метою можливого реагування і порушення кримінальної справи. Ознаки кримінальної справи є», — сказав учора на прес–конференції начальник Держслужби Тимофій Мотренко. Він уточнив, що йдеться про частину 3 статті 358 Кримінального кодексу — «свідоме використання недостовірної інформації при зарахуванні на державну службу».

Службове розслідування не виявило підтверджень, що Кислинський навчався у Київському національному університеті ім. Шевченка. За словами Мотренка, диплом КВ № 10359272 від 30 червня про закінчення КНУ «ніколи не замовлявся... і не видавався». «Такий документ за серією КВ № 10359272 був виготовлений ще в 1998 році — це свідоцтво про базову середню освіту людині, яка закінчила Шепетівську середню школу № 7 у Хмельницькій області», — цитує Мотренка УНІАН.

Диплом, який нібито був виданий Кислинському, має ознаки підробленого документа, заявив Мотренко. Зокрема печатка на дипломі не відповідає справжній печатці, а в час, коли був виданий диплом, у Київському університеті не було такої спеціальності «історик — викладач історичних дисциплін».

Розслідування показало, що насправді Кислинський навчався в Київському національному університеті культури з 1997 року. Але через рік — у лютому 1998–го — був відрахований за несплату за навчання.

Учора міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що отримав звернення Головдержслужби. «Ми візьмемо матеріали службової перевірки держслужби і направимо їх до Генпрокуратури для порушення кримінальної справи», — розповів міністр.