Голоси Кучми та Литвина — справжні і приховані

29.10.2009

Виявляється, результати експертизи записів колишнього майора Державної служби охорони Миколи Мельниченка, зроблених ним у кабінеті Президента Леоніда Кучми, вже передані з Німеччини до України. Цю інформацію «УМ» учора повідомив перед відльотом до Страсбурга член Парламентської Ради Європи, народний депутат Григорій Омельченко, який свого часу очолював слідчу комісію Верховної Ради у справі Гонгадзе та «касетного скандалу» й доповідав про скоєний можновладцями злочин проти редактора «Української правди» на сесії ПАРЄ.

За словами Григорія Омельченка, результати західної експертизи вже отримали в Генпрокуратурі, але керівництво Різницької не бажає повідомити їх громадськості. «Адже головними висновками, які зробили міжнародні експерти, є те що записи Мельниченка — автентичні, й жодного технічного втручання не було», — зазначає Омельченко. Відтак, поза сумнівом, факти обговорення особи Георгія Гонгадзе та його долі у кабінеті Кучми («подонок, бл... висшей мєри», «пише весь час... і в iнтернет шурує», «Володя каже, треба, щоб чеченці його вкрали і вивезли його в Чечню на х.. і викуп попросили» тощо) таки мали місце. Отже, у слідчих ГПУ є всі підстави притягнути до кримінальної відповідальності головних учасників тих розмов: екс–Президента Леоніда Кучму та нинішнього Голову ВР Володимира Литвина.

Нагадаємо, що три тижні тому Генпрокурор Олександр Медведько повідомляв про завершення експертизи записів у Німеччині. Мовляв, чекаємо на результати «з дня на день» і в залежності від того, якими вони будуть, «слідство й буде рухатися далі». Але Григорій Омельченко засвідчує: не зважаючи на те, що «посилка» з Німеччини знайшла свого адресата на Різницькій, слідство тупцює на місці, жодних слідчих дій відносно Кучми та Литвина не відбувається.

«Розслідування справи Гонгадзе не проводиться, оскільки зараз тривають торги між керівництвом Генпрокуратури, з одного боку, та цими двома зацікавленими фігурантами — з іншого, — запевняє пан Омельченко, посилаючись на власні джерела в ГПУ. — Предмет торгу — приховати або замовчати результати експертизи до президентських виборів. І це при тому, що слідство, окрім підтвердження автентичності записів, має у своєму арсеналі ще й свідчення затриманого генерала Пукача, який чітко вказав, хто саме ставив перед «перевертнями» з МВС завдання викрасти журналіста. Генпрокуратура мала б уже проводити очні ставки між цими персонами, а не сидіти склавши руки».