«Футбольний м’яч» у животі

27.10.2009
«Футбольний м’яч» у животі

Після вчасного лікування жінка може завагітніти і народити здорову дитину.

Недавно лікарі гінекологічного відділення Черкаського пологового будинку №1 прооперували жінку, в якої фіброміома матки була розміром, як 24–тижнева вагітність. Пацієнтка по суті носила у своєму животі цілий «футбольний м’яч». Із такою патологією черкаські медики зіштовхнулися вперше. 40–річну жінку вмовляли лягти на операцію весь рік. А вона, мати трьох дітей, не погоджувалася, вперто ходила від лікаря до лікаря, спочатку не вірячи у свій діагноз, а потім сподіваючись, що все розсмокчеться. На щастя, хвора прислухалася до порад лікарів і погодилася на операцію, котра пройшла успішно. Жінці в цьому випадку довелося видалили орган, бо іншого виходу у лікарів просто не було. Але головне — людині врятували життя.

 

Самолікування дорого обходиться

«Фіброміома — поширене явище у наших жінок. І мене дуже турбує те, що жінки нерідко починають займатися самолікуванням, а вже потім, коли немає очікуваного результату, біжать до гінеколога зі своїми проблемами. Згаявши при цьому дорогоцінний час», — розповідає «УМ» Петро Троценко, завідуючий гінекологічним відділенням Черкаського пологового будинку №1. Саме він разом зі своїми колегами й виконав ту важку операцію.

За словами Петра Михайловича, якого вважають одним із кращих гінекологів області, траплялося, що хворі мешкали за квартал від лікарні, але до медиків не йшли. Натомість лікували себе самі — заварювали та пили траву, зверталися до екстрасенсів, радилися з подругами й купували в аптеці гормональні препарати та приймали їх на свій розсуд. Таке самолікування, як правило, дорого обходиться для здоров’я жінки. Як і нехтування лікуванням. Саме такий шлях вибрала й жінка, котра «виростила» у своєму животі фіброміому завбільшки з футбольний м’яч.

За 25 років роботи у Першому пологовому будинку Черкас Петро Михайлович усякого надивився. Лікар згадує, що не так давно до гінекологічного відділення з фіброміомою привезли 48–річну жінку, у якої показники гемоглобіну були нижчі 50 грамів на літр, при нормі — 110. Жінка була у важкому стані. Тож лікарі спочатку змушені були робити все, аби нормалізувати гемоглобін, а вже потім узялися оперувати. Нині цю пацієнтку вже готують до виписки. Жінка почувається добре і каже, що дарма терпіла такі сильні кровотечі й не зверталася до лікаря. «Я все сподівалася, що ось сьогодні перестане кровити. А на завтра втішала себе тим, що до вечора кровотеча зменшиться і нарешті стихне. І так тривало тридцять днів», — зізнається пані Світлана.

У цій палаті гінекологічного відділення лежать дві жінки з діагнозом — фіброміома. Друга пацієнтка трохи старша за Світлану. Її тільки вчора прооперували. Вона говорить, що сильні кровотечі мучили її аж два роки. До лікарів не йшла. Боялася. І щоразу, коли починалися «місячні», сподівалася, що на цей раз усе нормалізується. Але нічого не мінялося. До гінекологічного відділення її направила дільничний гінеколог, коли жінка прийшла до неї на профогляд. Лікар сказала, що операцію треба робити терміново. Це подіяло, і жінка згодилася на госпіталізацію.

«Ми видалили фіброміому, схожу на кілька з’єднаних докупи грецьких горіхів. Така кулеподібна фігурка, ми спочатку навіть думали, що доведеться видаляти жінці орган, але, слава Богу, матку зберегли. Ми дуже раді, що нам це вдалося», — коментує проведену операцію Петро Михайлович.

«І в сім’ї, і на роботі потрібна здорова жінка»

Лікар каже, що наші жінки дуже терплячі. У них на першому місці сімейні клопоти, проблеми дітей, робота, а до свого здоров’я руки доходять в останню чергу. Та це неправильно. І в сім’ї, і на роботі потрібна здорова жінка.

— Якщо «місячні» тривають десять днів, чого не повинно бути, то треба обов’язково йти до лікаря і з’ясувати причину. Навіть якщо жінка добре почувається, їй обов’язково потрібно раз на рік проходити профілактичні огляди, щоб не мати ніяких проблем зі здоров’ям, — закликає Петро Троценко.

— А що спричиняє такий збій в організмі жінки?

— Розлади виникають через те, що в організмі жінки починається розбалансування системи, котра контролюється гіпофізом, гіпоталамусом, яєчниками, щитовидною залозою. Частково впливає екологія, харчування, нездоровий спосіб життя — пристрасть до паління та спиртного (20 відсотків жінок, котрі потрапляють до нашого відділення, палять). У зрілішому віці кровотечі спричиняє гормональний сплеск, на тлі якого вони й виникають. У таких жінок кровотечі можуть бути пов’язані ще й з онкопатологією. До речі, такі захворювання трапляються навіть у дуже молодих жінок, яким немає ще й 20 років. Онкопатологія зустрічається навіть під час вагітності. І своєчасно встановлений діагноз дає великі шанси на життя.

— Фіброміома — це проблеми тільки жінок старшого віку?

— Ні, такі діагнози ми ставимо навіть двадцяти– і тридцятирічним. Але, наголошую, якщо жінка слідкує за своїм здоров’ям, якщо вона проходить профілактичні огляди, то сьогодні медицина досягла такого рівня, що можна запобігти видаленню матки як органа. Це життєво важливо для тих жінок, котрі ще не народжували. Щороку тільки через наше відділення проходить більше п’ятнадцяти таких пацієнток. Після операції вони одержують шанс на материнство. І через рік–два народжують дітей.

— Чи правда, що фіброміома може зменшитися в розмірі і жінці вдається уникнути оперативного втручання?

— Вона не зменшиться, але перестане рости. Цьому сприяє застосування лікарських препаратів, емболізація маткових судин, в які через артерію вводиться речовина, що блокує або обмежує кровопостачання, і тоді пухлина зменшується. У своєму відділенні ми відбираємо жінок, яким показане таке лікування, і направляємо їх у Черкаську обласну лікарню, де здійснюють таку терапію.

«Не треба боятися замісної гормональної терапії»

— Петре Михайловичу, а чи зросла кількість випадків захворювання на фіброміому?

— Їх справді стало більше. Можливо, тому що зросла кількість порушень менструального циклу. А можливо, тому що раніше не було ультразвукових досліджень, і ми могли «бачити» фіброміому тільки руками або коли вона проявлялася вже частими сечовипусканнями, важкістю в животі, кровотечами. А УЗД здатне виявити пухлину розміром 2–3 міліметри, і це дає жінці гарні шанси на одужання.

— З якими проблемами жінки сьогодні найчастіше потрапляють у гінекологічне відділення?

— У відділенні багато жінок із запальними процесами. Сьогодні ми нараховуємо понад двадцять видів захворювань, викликаних саме запальними процесами яєчників та маткових труб, порушенням їх прохідності. А от жінок, які б мали міцне спадкове здоров’я, у нас незначний відсоток. Утім і їм я все одно раджу не забувати про себе, особливо у період, коли починається клімакс. І хоч у таких генетично сильних жінок негативні зміни в організмі відбуваються досить плавно, майже непомітно, але про них слід пам’ятати і вчасно скоригувати цю патологію. Клімакс — річ природна, від цього ніхто не втече, але певні порушення в організм жінки він привносить.

— Які саме?

— Це не тільки такі незначні вегетативні порушення, коли жінку кидає в жар, морозить, коли у неї часто без­причинно псується настрій, коли хочеться плакати. Але й тяжкі кровотечі, та ж сама фіброміома матки, порушення функцій нервової системи, остеопороз, який призводить до перелому кісток, цукровий діабет, гіпертонія, інфаркти та інсульти, захворювання щитовидної залози, аж до втрати працездатності.

— Що повинна робити жінка, аби запобігти таким хворобам?

— Вести здоровий спосіб життя. Стежити за своїм здоров’ям. Воно не має бути на останньому місці. Треба вчасно звертатися до акушера–гінеколога, до гінеколога–ендокринолога, до дільничного терапевта, сімейного лікаря, котрий завжди направить на обстеження і визначить причину захворювання.

— А потім призначить гормональну терапію, чого наші жінки страшенно лякаються і уникають, мотивуючи це тим, що почнуть набирати вагу...

— Не треба цього боятися. Адже вчасна замісна гормональна терапія тільки допоможе запобігти таким наслідкам, які я назвав. Не треба боятися маленької пігулки, не від неї жінка набирає вагу, а від гормональних розладів, які призводять до порушення обміну речовин. Замісна терапія за кордоном широко практикується, і там її давно ніхто не боїться. Бо це попереджує важкі захворювання. Жінка обов’язково повинна про це пам’ятати.

 

ДОВІДКА «УМ»

Фіброміома — це найбільш розповсюджена доброякісна пухлина в гінекології. Вона зустрічається у 25—30% жінок у віці старше 35 років і в 30—35% жінок у передкліматичному віці. Хвороба проявляється виникненням вузлів у товщі тіла матки, які можуть розростатися в різних напрямках. Чому фіброміома виникає — існує кілька припущень. Одним із факторів, що впливає на ріст міоми, лікарі називають підвищений рівень естрогенів і дефіцит прогестерону. Спадковість також відіграє певну роль у виникненні хвороби: якщо близькі родички жінки мали фіброміому і полікістоз яєчників, то й у неї великий ризик «познайомитися» із захворюванням. Ще одна версія виникнення фіброміоми — мікротравми, тобто хворобу може «запускати» пошкодження або розрив м’язових волокон матки під час абортів або пологів.