Не лети, кролику, не лети!

24.10.2009

Новозеландські захисники тварин таки зазіхнули на давню традицію і перервали її. Скасовано дитячий конкурс із метання... дохлих кроликів, який щорічно відбувався в містечку Вайау. За повідомленням газети «Дейлі телеграф», цей жартівливий турнір віддавна проводили в день відкриття полювання на кабанів — дітлахи змагалися, хто далі закине тушку мертвого кроля.

Цього року друзі братів наших менших вдарили на сполох. Представники Королівського товариства захисту тварин заявили, що такі конкурси привчають дітей до думки, ніби мертві тварини — це весело, тобто вбивство може сприйматися як розвага. Інспектор у справах жорстокого поводження з тваринами Чарльз Кедволлейдер назвав змагання «нелюдськими» й риторично запитав журналіста: «Ви ж не кидаєтеся своєю мертвою бабусею на похоронах?»

У відповідь організатор конкурсу Джо Моріарті назвав скасування забави «божевільним проявом політкоректності» і запевнив, що діти насправді обожнюють тварин.

Тут потрібно відзначити, що дикі кролі — найлютіші вороги новозеландських фермерів. Популяція цих тварин в острівній країні налічує близько 30 мільйонів особин. Симпатичні зайцеподібні завдають істотної шкоди сільському господарству країни — експерти оцінюють збитки в 22 мільйони доларів щорічно. Тому фермери й самі активно знищують диких кролів на полях, і наймають для цієї місії спеціальних робітників.