«Націоналісти про шанси не питають»

23.10.2009

Хто переможе у президентських перегонах: ставленик Росії, олігархів чи кандидат від нації? Це основне питання, яке ставили вчора на ХХІ з’їзді ВО «Свобода». «Свободівці», які зібралися в актовій залі ВАТ «Київпроект», переконані, що, незважаючи на соціологічну статистику, переможцем буде Олег Тягнибок. Бо хто ж складає всі рейтинги і прогнози? Звісно ж, ті, хто зараз при владі.

«До цієї події ми йшли 18 років. У ці дні «Свобода» відзначає своє повноліття. 13 жовтня 1991 року відбувся установчий з’їзд, який проголосив створення Соціал–національної партії України (попередня назва ВО «Свобода». — Ред.). Партія протиставила себе всьому тогочасному українському політикуму як непримиренний противник комуністичної ідеології...» — заявив у своєму виступі Тягнибок. За його балотування в президенти — перше в політичній історії СНПУ–«Свободи» — з’їзд проголосував одностайно.

Почавши зі «звіту про виконану роботу», голова ВО «Свобода» зрештою пояснив, чому саме він — єдиний можливий кандидат. «Свобода» — єдина сила, яка завжди була з українцями, — каже претендент на пост Президента. — Від самого початку свого існування ми робили все, щоб захистити своїх побратимів. Згадаймо хоча б щорічні марші на підтримку УПА або захист українських церков».

Попри те що один із найавторитетніших центрів соціологічних досліджень — Центр Разумкова — передбачає підтримку як «Свободи», так і окремо Тягнибока в межах трьох відсотків, партійний лідер упевнений в перемозі. «Націоналісти ніколи не запитують шансів на перемогу, — констатує він. — Вони борються і в результаті вибивають перемогу. Скажіть, де були б ми сьогодні, якби наші попередники керувалися не великою метою, а нав’язаними кимось «шансами»? Якби та ж сама УПА питала, чи є шанси на перемогу у війні проти стількох ворогів, — чи мали би ми тепер Незалежність?»

Олег Тягнибок наводить виграшний приклад: «Ось, наприклад, у Тернополі [на позачергових виборах до облради минулої весни] «Свободі» давали максимум 10 відсотків голосів. А що ж ми отримали? Майже 35 відсотків, у той час як «гіганти» ледь набрали тих 10! Тому не можна вірити, що «Свобода» — непрохідна сила. Потрібно боротися!»

Водночас голова партії окреслює й «комплексне» завдання: «Свобода» не живе миттєвими можливостями. На відміну від бутафорних виборчих проектів, кожні вибори ми розглядаємо як чергову необхідну сходинку на нашому шляху».

Тягнибок наголошує, що, за результатами дослідження журналу Foreign Policy, ВО «Свобода» — одна з п’яти найдинамічніших радикальних партій у світі. А він сам — «національна альтернатива продажним кандидатам».

Що ж до планів лідера націоналістів на випадок обрання його Президентом, то він пропонує низку радикальних «модернізацій». Крім надпопулярного скасування недоторканності, передбачається відновлення президентської форми правління, ліквідація будь–яких автономій в Україні та запровадження смертної кари за деякі види тяжких злочинів. Лідер «Свободи» переконаний, що без цих реформ неможливо досягнути процвітання держави та нації. Також Тягнибок обіцяє повну заборону «червоних» — політичних партій і суспільних рухів, які пропагують і втілюють комуністичну ідеологію.