«Артек» віддали Тимошенко

23.10.2009
«Артек» віддали Тимошенко

Верховна Рада підтримує не лише дітей, а й молодих мам. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Закон про вибори Президента залишається частково неконституційним, українські селяни ще п’ять років матимуть змогу продавати свою продукцію на базарах, а фракція БЮТ втратила ще один «багнет» — такі підсумки вчорашнього парламентського дня.

 

Уколов — проти дитячої порнографії, БЮТ — проти Омельченка

Для розминки народні обранці дружно ухвалили в першому читанні проект закону щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії. Одним із його авторів є депутат від Блоку Тимошенко Віктор Уколов, чиє прізвище останніми днями багато згадують у контексті скандальної «артеківської» справи.

Тим часом відомого борця з мафією Григорія Омельченка, який став одним із мимовільних ініціаторів скандалу про нібито причетних до ґвалтування дітей депутатів, виключили з фракції БЮТ. Нагадаємо, нещодавно парламентсь­кий загін Юлії Тимошенко вже втратив трьох виключених за «непослух» нардепів.

Як повідомив журналістам БЮТівець Сергій Міщенко, оскільки Омельченко вийшов з партії «Батьківщина», то «показав, що не хоче бути ні у партії, ні у фракції». Сам Григорій Омелянович виходити з фракції не збирався, тому колеги вирішили виключити його «силою». Інакше, на думку Міщенка, виглядало б так, ніби фракція згодна з його звинуваченнями і «сумнівається у своїх трьох депутатах», чиї імена фігурують у «педофільному» скандалі.

Принагідно БЮТ звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Литвина з проханням виключити Омельченка й зі складу української делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи, адже там він представляв інтереси фракції, до якої більше не належить. А в листопаді пан Григорій, зауважмо, збирався на засіданні профільного комітету ПАРЄ доповідати по справі про розбещення дітей, які відпочивали в «Артеку».

Табори для уряду

Подбали законодавці й про долю знаменитих дитячих таборів: ухвалили закон про підпорядкування «Артеку» та «Молодої гвардії» Кабінету Міністрів. Раніше ці об’єкти були підпорядковані Державному управлінню справами секретаріату Президента. «Коаліційний» представник фракції «НУНС» Юрій Кармазін заявив, що російські бізнес–структури через ДУС хочуть приватизувати пансіонат «Гліцинія» та деякі інші об’єкти, що входять до складу «Артеку», і після погоджувальної ради з цього приводу депутати вирішили передовірити Міжнародний дитячий центр уряду.

У довгу шухляду

А от до закону про вибори Президента, шість положень якого Конституційний Суд визнав антиконституційними, вчора руки так і не дійшли. Хоча спершу депутати планували розглянути його після перерви надвечір.

На думку БЮТівця Андрія Коже­м’якіна, нові зміни в закон навряд чи вдасться внести до наступного пленарного тижня.

«Знову, очевидно, виникнуть проблеми з пошуком компромісу між різними фракціями для ухвалення рішення, — додає перший віце–спікер Олександр Лавринович. — Є розуміння необхідності врахування зауважень КС і рекомендацій, які висловила структура Ради Європи. Дискусії гарячі, результат — негативний».

 

ДОБРА СПРАВА

Учора парламентарії, серед іншого, продовжили мораторій на заборону продажу домашньої м’ясомолочної продукції до 1 січня 2015 року.

Ця заборона, яку Україна має запровадити у зв’язку із вступом до Світової організації торгівлі, мала набрати чинності вже з Нового року, і поки ВР була заблокована, селяни та міські покупці з острахом чекали моменту, коли на ринках зникнуть сало, м’ясо та домашній сир.