«По фотокартках діти впізнали трьох депутатів»

22.10.2009

Нічого нового і сенсаційного у справі розбещення дітей ні міністр МВС, ні Генпрокурор, яких під кінець вівторкового засідання викликали на «килим» до парламенту, не розповіли. Все покрито мороком «таємниці слідства». «Вже стільки сказано про цю справу, що мені як Генеральному прокурору навіть важко щось додати», — чесно зізнався Олександр Медведько. Щоправда, Генпрокурор підтвердив, що всіх трьох депутатів — «фігурантів» справи — діти впізнали на фотокартках. Двоє з депутатів уже допитані правоохоронцями. Третього мали запросити «на розмову» вчора.

 

На фото — тільки діти

Але із виступів очільників двох правоохоронних відомств стало зрозуміло: сумнівів у високих кабінетах значно поменшало — над дітьми таки знущалися. Хто? У міністра МВС Юрія Луценка є три версії. «Перша — дітей ґвалтував батько. Друга — дітей ґвалтували батько та інші чоловіки. І третя — створення штучних доказів з метою вимагання матеріальної винагороди», — сказав Юрій Луценко.

Юрій Луценко додав, що під час проведення слідчого експерименту у київській квартирі, де, ймовірно, могли ґвалтувати дітей, хлопчик не впізнав житло. Водночас, за інформацією «УМ», на вулиці, де має бути розташована злощасна «хата», кілька схожих будинків. Тож хлопчик цілком міг помилитися. Тож учора слідчий експеримент мав бути відтворений на квартирі в іншій будівлі.

Із реальними доказами у цій непростій справі теж непросто. Комп’ютери, відео, фото та знімальні пристрої, за словами Генпрокурора Медведька, не були вилучені своєчасно. Тож у підозрюваного (батька дітей. — Авт.) було достатньо часу, щоб «почистити» їх вміст. І слідству доводиться задовольнитися двома комп’ютерами: службовим і наданим матір’ю потерпілих дітей. «Також зроблена виїмка мобільного телефону і зараз проводяться всі відповідні заходи, призначені криміналістичні експертизи для того, щоб отримати інформацію, яка буде врахована при розслідуванні цієї кримінальної справи», — зауважив Генпрокурор.

Утім і на цих носіях дещо залишилося. На жаль, на фото, які там виявили, немає зображень ґвалтівників. «Я не можу розголошувати таємницю слідства, але скажу, що всі вилучені фото містять лише зображення жертв, але не містять насильників», — зазначив міністр Луценко. Ці фото порнографічного змісту, уточнив міністр. Звісно, бо якби діти на них були зображені на прогулянці в зоопарку, то вони навряд чи потрапили б до матеріалів справи.

Говоріть, вас записують

Основна новина, озвучена з трибуни парламенту главою МВС: «Протягом двох днів — позавчора і вчора — вночі зафіксовано з повним дотриманням норм Кримінально–процесуального кодексу факт вимагання адвокатами потерпілої (тобто матері дітей. — Авт.) 2 мільйонів доларів у народного депутата від фракції БЮТ».

Учора на спеціальній прес–конференції свою версію вищесказаного оприлюднив і адвокат постраждалих Андрій Циганков. «Справді, я мав зустріч із народним депутатом Русланом Богданом та адвокатами БЮТівцем Сергієм Власенком і Валерієм Коноваловим. Останній і запросив мене на цю зустріч. Я погодився, бо Богдан — єдиний фігурант справи, щодо причетності якого до цієї кримінальної справи у мене з’явилися сумніви. Щодо інших високопоставлених фігурантів у мене сумнівів нема. Я підозрював, що розмову можуть записувати, адже в клубі чомусь не вмикали музику. Проте все ж думав про своїх співрозмовників, серед яких було двоє адвокатів, краще». Циганков стверджує, що можливість отримання грошей, запропонованих опонентами, справді обговорювали, але винятково в інтересах його підзахисних. Натякаючи, що гроші їм були б не зайві. «Оскільки особисто я не бачу майбутнього для цієї родини в Києві, — пояснює адвокат. — Коли ж мене вже вирішили звинуватити у вимаганні, то чому лише у вимаганні? А не спіймали відразу «на гарячому», у момент передачі грошей? Ви гадаєте, я самовбивця і став би вимагати гроші в народного депутата?» Це наштовхує на думку, що комусь вигідно переключити увагу суспільства і правоохоронних органів в інше русло.

До речі, самі діти, як розпровів адвокат, наразі не ходять до школи. Зараз вирішують питання про те, щоб учителі займалися з ними вдома. Із хлопчиком та дівчинкою працюють психологи.

 

ДО РЕЧІ
Хто розслідує справу?

За словами Олександра Медведька, справу веде слідча оперативна група, до складу якої ввійшли вісім співробітників МВС та двоє — з СБУ. Безпосередній нагляд здійснюють чотири працівники Генеральної прокуратури. Олександр Медведько вважає, що для прийняття рішення у цій кримінальній справі має вистачити двох місяців.

Водночас Верховна Рада ухвалила постанову про створення власної тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин цієї гучної справи. До її складу ввійшли представники усіх фракцій, а очолила комісію Катерина Самойлик (КПУ). Через місяць комісія має прозвітувати про результати свого розслідування.

 

ЦИФРИ

За словами Генпрокурора Медведька, тільки за 9 місяців цього року потерпіли від злочинів 8 тисяч 362 неповнолітніх, у тому числі 110 — від зґвалтувань, зареєстровано 214 випадків розбещення неповнолітніх та 46 статевих зносин з особою, яка не досягла статевої зрілості. За зґвалтування засуджено 232 особи, а 47 — за насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом.