Трава зі сальмонелою

20.10.2009
Трава зі сальмонелою

Масові харчові отруєння серед українців найчастіше провокують салати, молочні продукти (кефір, сир тощо) і кондитерські вироби. В Америці — інша картина. Дослідники з Наукового центру громадських інтересів склали своєрідний рейтинг найбільш небезпечної для здоров’я їжі, повідомляє «Медпортал». До списку, укладеного на замовлення організації, що контролює якість продуктів харчування та ліків у США (FDA), потрапили продукти, які за останні 20 років спровокували понад тисячу масових спалахів різних хвороб. І якщо присутність одних позицій є цілком логічною, то включення до списку інших харчів для більшості з нас може виявитися абсолютно несподіваним.

 

Зелена небезпека

Як не дивно, але перше місце у здоровому антирейтингу «заробила» зелень. Вона спричинила 13,6 тисячі випадків захворювань американців за останні два десятиріччя. Інфекції були пов’язані з трьома найбільш поширеними патогенами: норовірусом, сальмонелою та кишковою паличкою. Про те, що зелень усе частіше стає причиною отруєнь, уперше заговорили кілька років тому. Тоді дослідники представили доповідь про зв’язок масштабних забруднень ґрунту і подальшого виявлення шкідливих для людського організму речовин у рослинах, які ростуть на цій території. Ситуація була б значно втішнішою, якби кухарі правильно обробляли пагони рослин, кажуть дослідники. На жаль, у більшості випадків зелень просто промивають під холодною водою, яка не знищує небезпечні мікроорганізми.

Почесне друге місце отримали курячі та перепелині яйця. Ці продукти були відповідальні за 11,1 тисячі отруєнь. У 95% випадків збудником захворювання виявилася сальмонела. Науковці зазначають, що практично завжди інфекція була пов’язана з недостатньою термообробкою яєць, при якій сальмонела могла вижити й безперешкодно потрапити в людський організм. Тому фахівці радять населенню не ризикувати — не готувати гоголь–моголь, не варити яйця некруто і “в мішечок”. Адже за зовнішнім виглядом курячого продукту неможливо з’ясувати, чи заражений він сальмонелою. А робити спеціальні змиви й аналізувати їх у лабораторії, щоб поласувати напівсирим чи сирим яйцем, — надто марудна справа.

Картопляний «сюрприз»

Цікаво, що до списку шкідливих продуктів увійшла улюблениця багатьох американців — картопля. На совісті цього коренеплоду — понад 3,6 тисячі зареєстрованих випадків отруєння. Третину з них спричинив один із найбільш небезпечних мікробів–провокаторів — сальмонела. Мало хто знає, що цей патоген, потрапивши у пюре чи іншу страву з картоплею, швидко в ній розмножується за прийнятної температури. Тому готову їжу, як і страви з риби чи м’яса, варто тримати в холодильнику, особливу в теплу пору року.

Із тунцем учені пов’язують 2,3 тисячі захворювань. У 86% випадків головним винуватцем нездужання людей був токсичний білок, який утворюється при неправильному заморожуванні та зберіганні риби. Речовина під назвою скомбротоксин спричиняє важкі реакції. Це отруєння супроводжується висипом, блювотою, болем у животі, діареєю, тахікардією, а часом — навіть втратою зору. Лікарі застерігають: отруїтися можна як свіжим, так і консервованим тунцем — імовірність приблизно однакова. Особливо важкий перебіг отруєння фіксують у дітей, людей похилого віку та осіб із хронічними захворюваннями (у першу чергу — нирок і печінки). Тому батькам, які хочуть приготувати для дитини рибну страву, краще обрати більш безпечний варіант.

Крім того, до першої десятки небезпечних продуктів увійшли сири, помідори й устриці, якими з 1990 року отруїлися кілька тисяч американців. Усьому виною брак правильної обробки продуктів і відсутність дотримання норм особистої гігієни. Так, згідно зі статистикою, за останні 10 років американці на 25% рідше стали мити руки перед їжею.

 

ДО РЕЧІ

Медики в усьому світі наполегливо радять своїм пацієнтам уважніше ставитися до правильної обробки продуктів. Річ у тім, що порушення простих правил у процесі покупки, зберігання, приготування та споживання різних страв може призвести до серйозних отруєнь. Так, людина, яка часто затоварюється на стихійних ринках (де «вітрина» може розміщуватися просто на землі), ризикує придбати молоко чи сир із «веселим» набором патогенних бактерій, а потім страждати від болю в животі та інших «спецефектів». Господиня, яка не один раз заморожує та розморожує шмат м’яса, щоб відрізати від нього невеличкі порції, допомагає «виростити» у холодильнику колонію загартованих мікробів. Залишивши салат, заправлений майонезом, на ніч на кухонному столі, під ранок людина може отримати «біологічну зброю» у мисці. А той, хто забуває мити руки з милом після відвідування туалету, нерідко страждає від кишкових розладів.