Підшлункове горе

20.10.2009
Підшлункове горе

«Від сьогодні — нічого жирного і «міцного». (Фото з сайту giport.ru)

Причиною різкого, дуже сильного болю в животі може бути не лише апендицит, а й гостре запалення підшлункової залози — панкреатит. Медикам відомо понад 200 факторів, які можуть спричинити це важке захворювання, але головним винуватцем страждань пацієнтів залишаються порушення обміну речовин, проблеми з жовчним міхуром, зловживання алкоголем та «неправильна» їжа (через що гострий панкреатит нерідко називають хворобою «ситого життя»). Небезпека недуги полягає в тому, що несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати хворому життя.

 

Сама б себе з’їла

Підшлункова залоза — одна з найважливіших залоз шлунково–кишкового тракту, яка не лише виділяє інсулін (він перетворює цукор крові на глікоген) і ліпокаїн (регулює вуглеводний і ліпідний обмін), а й продукує за добу близько 1,5—2 літрів панкреатичного соку. Ця прозора рідина лужної реакції містить понад 12 ферментів, переважно білкових (креатинін, сечовина, тощо). Як зазначає у своїй монографії лікар Олександра Васильєва, ферменти підшлункової відіграють важливу роль у роботі організму. Вони розщеплюють вуглеводи (переводять крохмаль у мальтозу), жири (на жирні кислоти і гліцерин), білки (до амінокислот). Ферменти всередині залози перебувають у неактивній формі. А повної сили набувають, уже потрапивши в кишечник і перемішавшись з їжею. Це важливий механізм захисту органу від самоперетравлення.

Але якщо з різних причин ферменти активуються передчасно, вони починають руйнувати тканини, що їх породили. Наприклад, у людини може різко збільшитися вироблення панкреатичного соку. Або на шляху відтоку може з’явитися перешкода. Тоді сік просто не встигатиме своєчасно витікати у кишечник. Відповідно збільшиться тиск у протоці залози, ферменти стануть більш активними і почнуть виконувати роботу, покладену на них природою. Ось тільки не в тому місці, що треба. Речовини починають роз’їдати підшлункову — так формується панкреатит.

До підвищення тиску в протоковій системі призводять різні чинники. У першу чергу — жовчнокам’яна хвороба. Річ у тім, що дрібний жовчний камінець може вийти із хворого органа й перекрити спільний отвір, через який жовч і панкреатичний сік виходять у дванадцятипалу кишку. Як наслідок — порушується відтік жовчі та наростає тиск у протоці підшлункової залози. У такій ситуації необхідне термінове оперативне втручання, інакше людина може втратити не тільки здоров’я, а й власне життя.

Морожену курку — не в каструлю, а на живіт

Інший «вірний товариш» панкреатиту — алкоголь — згубніше за все діє на підшлункову не один, а в парі з гострою та жирною їжею. Механізм хімічного удару доволі простий. Коли в організм потрапляє велика доза спиртного, залоза подразнюється і ферменти активуються просто в ній. Токсичний ефект алкоголю не дає спрацювати речовинам, які захищають орган від самоперетравлення. А додаткова порція копченостей, жирної та гострої їжі стимулює вироблення ще більшої кількості панкреатичного соку. Як наслідок — після щедрого застілля людина може потрапити до лікарні з нападом гострого панкреатиту. Якщо ж хворий намагатиметься лікуватись удома і дуже пізно звернеться до медиків, то його можуть і не врятувати.

Олександра Васильєва наводить у своїй праці промовистий приклад. Пацієнт 38 років захворів після святкування дня народження товариша. 4 серпня близько 18–ї години чоловік відчув несподіваний різкий біль у верхній ділянці живота — настільки сильний, що хворий кричав і метався. Також дошкуляло часте блювання, яке не приносило полегшення.

Дружина хворого знайшла в домашній аптечці якісь таблетки, але від спожитих медикаментів пацієнт знову почав блювати. Близько 5 годин рідні витратили, щоб знайти знайомих лікарів по телефону. За цей час хворий випив 50 грамів горілки, від чого біль справді вщухнув, але під ранок жахливі відчуття повернулися з новою силою. Цілий день 5 серпня чоловіка намагалися «лікувати» в домашніх умовах, але вночі йому стало зовсім погано, і близько 22 години його госпіталізували до лікарні з діагнозом «гострий живіт». Там з’ясувалося, що у хворого стався напад панкреатиту. І дуже погано, що чоловік потрапив до спеціалістів більш ніж через добу від початку захворювання, оскільки в пацієнта запустилися механізми розвитку важкого панкреонекрозу.

Незважаючи на всі старання лікарів, пацієнту ставало дедалі гірше. Жодні процедури не давали полегшання — навпаки, виникали нові проблеми в роботі організму. 18 серпня при ультразвуковому дослідженні було виявлено утворення в зоні підшлункової залози. Того ж дня хворого прооперували. Втручання здійснювалося на тлі високого токсикозу, який не вдалося ліквідувати. Через 9 годин після операції хворий помер.

Тому медики й зазначають, що людині з ознаками гострого панкреатиту життєво необхідно якомога швидше викликати лікаря чи потрапити до шпиталю, щоб отримати належну допомогу і не проґавити небезпечну патологію. При цьому до огляду фахівцем хворому не можна нічого їсти і пити, тому що будь–яке надходження харчів чи рідини до шлунка провокує додаткове подразнення підшлункової. А для неї треба створити максимальний спокій. Крім того, хворому слід лягти і покласти на живіт над пупом щось холодне (можна навіть пляшку з водою або курку з морозильника), аби пригальмувати руйнівні процеси в залозі. А ще категорично заборонено вживати будь–які ліки, крім спазмолітиків (наприклад, но–шпи), щоб не «змазати» важливі симптоми і не зашкодити організму зайвими медикаментами.