Спринтерська швидкість у напрямку цифри «30»

20.10.2009
Спринтерська швидкість у напрямку цифри «30»

Вистава «Одруження», презентована в Угорщині. (Фото з сайту molody.kiev.ua.)

Якщо театральний сезон порівнювати з марафонською дистанцією, то можна стверджувати напевно, що вже на самому його старті Молодий театр продемонстрував просто–таки спринтерську швидкість. Два інформаційні приводи підопічні Станіслава Мойсеєва забезпечили Угорському Йокай–театру (м. Бекешчаба). Перший — у рамках проекту «Центрально–європейське театральне коло» худрук Молодого поставив там «Одруження». Головна ідея цієї програми — режисери з країн, що сусідують з Угорщиною, ставлять у цьому театрі свої вистави. Першою стала Україна, а продовжать проект режисери Словенії, Австрії, Хорватії, Румунії, Словаччини та Сербії. Приватне запрошення Станіслава Анатолійовича отримало продовження у вигляді творчого візиту самого театру: до Угорщини возили «Маринованого аристократа». За словами Надзвичайного і Повноважного Посла України в Угорщині Дмитра Ткача, ці дві події мали величезний резонанс у Бекешчабі. І насамперед тому, що театральна природа українського та угорського театрів помітно відрізняються. Існування на сцені по–угорськи — це підвищені тони, екзальтованість, істеричні інтонації. Український театр більш розважливий і спокійний, тож угорські театрали, окрім естетичного задоволення від «Одруження», яке зараз збирає повні зали, отримали нагоду проаналізувати спільне і відмінне двох культур.

Повернувшись до Києва, Мойсеєв запросив шанувальників Молодого театру на святкування десятирічного ювілею вистави «РЕхуВІлійЗОР». Спектакль–легенда, під час якого на сцену виходить більше сорока акторів — ледь не вся трупа театру, — в репертуарі Молодого з’явився перед виборами 1999 року. «Коли ми ставили цю виставу, я прагнув згуртувати в ній усю трупу, — згадує Мойсеєв. — Але навіть не думав тоді, що «РЕхуВІлійЗОР» виявиться таким життєздатним. Два останні роки я думаю, що час уже цей спектакль знімати з репертуару, але ми його й далі граємо. Бо справді, такі тексти і такі блискучі акторські роботи — запорука довголіття вистави».

У листопаді Молодий прийматиме у себе Вільний театр Автанділа Варсманішвілі із Грузії, який привезе до Києва вистави «Брати» та «Кавказьке крейдяне коло». А найгучнішу свою прем’єру — виставу «Венеціанський купець» за Шекспіром — театр запланував на 29 квітня наступного року. Чому така точність? Бо саме цього дня Молодому виповниться 30 років, і таким чином актори хочуть привітати себе і своїх прихильників із цією круглою датою. Власне, тут є одна часова колізія. Бо якщо вважати, що театр народився одночасно з наказом про його створення, то тоді цю дату треба відзначати у грудні цього року. Сам Мойсеєв та актори театру вважають, що історія Молодого починається з першої прем’єри, а тому святковий банкет і «Купця» приберегли саме на 29 квітня 2010–го.

Також упродовж сезону 2009—2010 Молодий театр планує випустити «Пристрасті за Торчаловим» (Микита Воронов, ставитиме Мойсеєв), «Людина, Звір і Доброчесність» (Луїджі Піранделло, режисер — Тарас Криворученко), а на Камерній сцені репетируватимуть п’єсу сучасного хорватського драматурга Міро Гаврана «Все про жінок».