Уряд проти пересічних українців та закордонних інвесторів

20.10.2009

22 жовтня парламент буде повторно розглядати законопроект №4707. І хоча проект присвячено питанням фінансування житлово–комунального господарства та миротворчих операцій, Блок Юлії Тимошенко намагається у другому читанні «втулити» в нього норму про ще одне позачергове підвищення акцизу на сигарети. Цього разу пропонується підвищити відсоткову ставку акцизу з 20 до 36%.

Як каже прислів’я, розумні люди вчаться на чужих помилках, дурні — навіть своїх не розуміють. Річ у тім, що попереднє підвищення акцизу на сигарети, ініційоване в т. ч. паном Ляшком, вже призвело до падіння легального виробництва сигарет на 22%. Легальні сигарети замінюються нелегальними. За офіційними даними Міністерства внутрішніх справ, обсяг затриманої контрабанди сигарет зріс у 26 разів порівняно з минулим роком. При цьому вартість затриманих нелегальних сигарет, вироблених в Україні, за вісім місяців 2009 р. збільшилася майже з нуля до 3,5 млн. грн. Зокрема, на початку вересня Міністерство внутрішніх справ під особистим контролем міністра Ю. Луценка провело спеціальну операцію щодо закриття потужного нелегального виробництва сигарет у Луганській області. Вилучено більше 10 тонн тютюну, закрито дві виробничі лінії. Виходить, ті, хто вперто продовжує голосувати за подальше підвищення акцизу на сигарети, насправді не зменшують паління, а лиш збільшують стимули для виробництва нелегальної продукції і контрабанди цигарок в Україну з Молдови і Росії.

Як показало соціологічне опитування, проведене у вересні Інститутом соціальної та політичної психології при Академії педагогічних наук України, незважаючи на підвищення цін українці не стали палити менше. Проте близько третини курців перейшли на дешевші сигарети (з яких, відповідно, менше податків платиться до бюджету) або навіть на нелегальні цигарки. 52% респондентів вважають діючий рівень оподаткування тютюнових виробів як високий і дуже високий. 42,3% населення покладають відповідальність за різке підвищення цін на сигарети на Прем’єр–міністра України Ю. Тимошенко. При цьому 47% опитаних заявили, що вони, скоріше, не проголосують за політиків, які підтримують подальше підвищення акцизу на цигарки. 60% українців вважають несправедливим різке підвищення цін на сигарети і «латання» державного бюджету з кишені курців.

Утім від частих і різких підвищень акцизу страждають не тільки споживачі, які де–факто і сплачують «розбухлий» акциз до держбюджету. Дві найбільші асоціації іноземних інвесторів — Європейська бізнес–асоціація та Американська торговельна палата в Україні — вже заявляли, що цей законопроект порушує права інвесторів. З цим погоджується і народний депутат Володимир В’язівський (фракція «Наша Україна»): «Коли ми говоримо, що ми маємо бути інвестиційно привабливою державою, тоді прийняття законів щодо податків або акцизів, мало би бути витримано відповідно до чинного законодавства. І за півроку до того, як приймаються такі нормативні документи, підприємці мали б до того підготуватися. Це сигнал не тільки до тютюнової галузі, це сигнал для всіх інших інвесторів, які діють в Україні і які хочуть сюди увійти. І вони скажуть: ми входимо у державу, де завтра ж переграють повністю правила гри. Такі хаотичні речі уряду просто не личить вносити у Верховну Раду».