Як грецькі горіхи?

20.10.2009
Як грецькі горіхи?

Нашим захисникам належить нейтралізувати основну ударну силу греків — Теофаніса Гекаса (в центрі). (Фото Рейтер.)

Історична перемога нашої команди над англійцями крапку у відбірковій кампанії ЧС–2010 для «синьо–жовтих» не поставила. Найважчий етап відбору, два стикових матчі, на збірну України очікує 14 і 18 листопада.

Із нинішнього відбіркового циклу ФІФА й УЄФА вирішили впровадити розсіювання команд за рейтингом, що викликало неоднозначні оцінки. Зокрема, до нерозуміння цієї процедури Андрієм Шевченком приєднався гарячий італійський наставник ірландської збірної Джованні Трапаттоні, котрий вирішив поговорити з Блаттером і Платіні на жеребкуванні. При цьому обіцяв «не бити» поважних чиновників. Ті ж — робили собі свою справу.

Розподіл пар «плей–оф» чемпіонату світу–2010 в європейській зоні почали вчора о 15–й годині за київським часом. Нагадаємо, серед сіяних були Росія, Греція, Португалія, Франція, а в іншому кошику — Україна, Боснія і Герцеговина, Словенія, Ірландія.

На жеребкування до штаб–квартири ФІФА в Цюріху прибули четверо головних тренерів із восьми: Карлуш Кейруш (Португалія), Матіас Кек (Словенія), Мірослав Блажевич (Боснія) та українець Олексій Михайличенко.

Попередні зустрічі нашої команди з можливими суперниками не мали б викликати в українських гравців остраху і в майбутньому. У 1996–му ми обмінялися перемогами з португальцями (2:1, 0:1), трьома роками пізніше двічі розійшлися миром із Францією (0:0), а з росіянами (3:2, 1:1) й греками (1:1, 1:0) узагалі маємо позитивний баланс.

В Україні найбажанішим опонентом називали Грецію, і (о диво!) — фортуна посміхнулася «синьо–жовтим». Тож у четвертому у своїй історії «плей–оф» ми поміряємося силами з представниками Еллади. Інші пари склали: Ірландія — Франція, Росія — Словенія, Португалія — Боснія й Герцеговина.

Попередні три історії стикових двобоїв (Хорватія–1997, Словенія–1999, Німеччина–2001) для нас закінчилися невдало, тож настав час зламати неприємну традицію.

Арену домашнього поєдинку ФФУ визначить найближчими днями; серед кандидатів — Львів, Донецьк і Харків.

Грецьку збірну вже тривалий час очолює німець Отто Рехагель, який привів її до «золота» чемпіонату Європи–2004. У кваліфікації до ЧС–2010 елліни посіли другу позицію в групі 2, двічі програвши Швейцарії, але в матчах із Латвією, Ізраїлем, Люксембургом і Молдовою здобувши шість перемог і дві нічиї.

Особливу увагу нашому тренерському штабу належить звернути на найкращого бомбардира всього європейського відбору Теофаніса Гекаса. Щоправда, чотири зі своїх 10 голів 29–річний форвард німецького «Байєра» забив у зустрічі з Латвією.

 

ЦИТАТА

Ще перед жеребкуванням керманич збірної України Олексій Михайличенко висловив думку про високу ймовірність поїздки його підопічних до Південної Африки. «Із якою б збірною нам не довелося зустрітися, переконаний, що в нашої команди будуть гарні шанси на загальний успіх. Якщо ми здолали англійців, то зможемо розраховувати на перемогу і в протистоянні з будь–яким суперником, що потрапив до четвірки сіяних», — заявив фахівець.