Готуйтеся: післязавтра — вибори!

17.10.2009

От і починається. У понеділок в Україні офіційно стартує виборча кампанія. Бажаючі можуть висуватися кандидатами в президенти і наступного ж дня після реєстрації в Центрвиборчкомі матимуть право розпочати виборчу кампанію. Звичайно, для цього треба виконати низку умов. Ключова з них — внести заставу в сумі 2,5 мільйона гривень. Підписів збирати не треба: зміни до закону про вибори Президента позбавили кандидатів такої мороки.

Дехто з кандидатів уже з самої процедури збору грошей зробив непогану промоцію. Так, «перший непрохідний», як він називає себе в рекламі, Анатолій Гриценко вирішив зібрати кошти через свою інтернет–сторінку. Вчора прес–служба кандидата поширила повідомлення, що на рахунок надійшло 2 мільйони 503 тисячі 109 гривень. Залишилося зібрати близько 440 тисяч — щоб сплатити податок із доходу фізичної особи у розмірі 15% від загальної суми. Гриценко розповів, що з різних регіонів приходили зовсім різні вклади: від десятки до сотні тисяч гривень. Такою кампанією Гриценко намагається подати себе як «народний кандидат».

А про виборчу кампанію — то всі давно бачать, що вона де–факто стартувала. Всю країну заполонили бігборди, розтяжки, а рекламні перерви на телебаченні — ролики кандидатів. Однак із понеділка всі політики будуть змушені перейти у формат офіційної кампанії. Центральна виборча комісія звертатиметься до правоохоронних органів, якщо буде зафіксовано агітацію кандидатів іще до офіційної реєстрації. «З 19 жовтня розміщення матеріалів передвиборної агітації на носіях зовнішньої реклами і в ЗМІ вже є незаконним, всі білборди, інші носії, на телебаченні, матеріали друкованих ЗМІ повинні бути зняті, і їх розміщення повинно бути припинено», — сказав учора на прес–конференції член ЦВК Михайло Охендовський. Член ЦВК також розповів, що кандидати у президенти мають обнародувати джерела фінансування їхньої агітації під час виборів.

Пан Охендовський також наголосив, що ЦВК повністю готова до організації та проведення виборів Президента. «ЦВК підходить до початку виборчої кампанії в бойовій обстановці», — сказав член ЦВК.

На наступний тиждень ЦВК має ще одне сподівання — щоб Верховна Рада розглянула питання про відставку члена ЦВК Анатолія Писаренка, який уже досяг граничного для держслужбовців віку — 65 років. «Не можна не враховувати того, що певні політичні сили намагатимуться використовувати цей аргумент для майбутнього оскарження усього виборчого процесу і, відповідно, результатів майбутніх виборів, посилаючись на те, що вони були проведені Центральною виборчою комісією, що діяла в незаконному складі», — пояснив Охендовський.