«Три по 50!»

17.10.2009
«Три по 50!»

Деніел Седдікі відпрацював 49–й тиждень інструктором серфінгістів на Гаваях.

Недарма кажуть, що фінансова криза — для багатьох людей не лише великий удар, а й добра нагода почати життя й бізнес із чистого аркуша. Американець Деніел Седдікі минулого року втратив усі заощадження, залишився без роботи і даху над головою. Батьки порадили Деніелу звернутися по допомогу до фахівців і для початку відновити душевну рівновагу. Але молодий чоловік вирішив виходити із кризи самотужки і з вигадкою: у вересні 2008–го Седдікі поставив за мету змінити 50 робочих місць у всіх 50 штатах за 50 тижнів та написати про такий сміливий експеримент книжку. І ось, повідомляє газета «Дейлі телеграф», проект закінчено.

П’ятдесятим штатом і відповідним місцем роботи сміливого мандрівника стала Каліфорнія, де Седдікі працював на виноробні. А стартував «марафон» зі штату Юта — там, у місті мормонів Солт–Лейк–Сіті, Деніел починав 50–тижневий експеримент «працівником сфери гуманітарних послуг» у мормонській церкві.

Седдікі зробив свій експеримент публічним і відкрив сайт livingthemap.com, на якому звітував про кожен тиждень «трудових мандрів» та ілюстрував їх фотознімками.

При виборі роботи Ден керувався особливостями устрою життя в тому чи іншому штаті й підбирав собі такий вид діяльності, яким найбільше славний цей регіон США. Так, у Лас–Вегасі, штат Невада, Седдікі працював розпорядником весіль; на острові Мауї, штат Гаваї, обрав фах інструктора з серфінгу; в Сіетлі, штат Вашингтон, спробував себе як морський біолог. Не зовсім зрозуміло, де тимчасовий працівник брав гроші для постійних переїздів, але Седдікі був ведучим родео в Південній Дакоті і телепрогнозів погоди — у штаті Огайо, підробляв співаком у церковному хорі в Алабамі, доїв корів у Кентуккі і фотографував краєвиди на Алясці. По тижню в різних місцях Деніел працював бейсбольном тренером, брокером, страховиком, продавцем квитків, ріелтером, археологом, фермером, сироваром, м’ясником, працівником цукрозаводу, конюхом, автомеханіком, кухарем тощо.

Седдікі зізнається, що найбільше йому сподобалося працювати барменом у музичному клубі в Новому Орлеані, Луїзіана — там Деніел зустрів найбільше хороших людей. А відповідаючи на питання, яка з професій йому категорично не сподобалася, Седдікі каже, що залишився незадоволений роботою ловцем лобстерів. «Я зрозумів, що терпіти не можу море, а лобстери дуже боляче щипаються», — розповідає трудівник.

Американець, який спромігся змінити 50 професій трохи більш як за рік, пропонує співвітчизникам наслідувати такий сміливий приклад. Водночас Седдікі заявляє, що вже визначився зі своєю постійною професією — він хоче стати дієтологом. Із цим фахом Ден познайомився в місті Джексон, штат Міссісіпі, на 22–му тижні експерименту. Але перш ніж перейти до дієтології, Деніел має до кінця року видати книжку про свої пригоди.