Ось слава пролетіла — і a–ha

17.10.2009
Ось слава пролетіла — і a–ha

Мортен Харкет та його колеги.

Відома норвезька поп–група a–ha («А–ха»), очолювана 50–річним Мортеном Харкетом, вирішила, що пора й честь знати. Як повідомляє агенція «Рейтер» із посиланням на звукозаписувальний лейбла групи Universal Music, у 2010 році a–ha відправиться у світове турне, після чого припинить існування. На сайті колективу зазначено, що прощальний концерт a–ha відбудеться 4 грудня 2010 року в Осло.

Тріо, до складу якого, крім вокаліста Харкета, входять клавішник Магне Фурухолмен і гітарист Пoл Вoктoр–Савой, було засноване в 1982 році. Світову славу групі стилю «нью вейв» приніс дебютний альбом Hunting High and Low 1985 року. Останній наразі студійний альбом a–ha — дев’ятий, під назвою Foot of the Mountain, — вийшов у червні цього року.

За свою кар’єру a–ha здобула чимало престижних музичних нагород, а записи групи розійшлися понад 70–мільйонним тиражем. У 1980–х роках Харкета визнавали «найкращим вокалістом ХХ століття». Йому належить рекорд тривалості однієї ноти серед поп–співаків — 20,2 сек. у пісні Summer Moved On 2000 року.

Група вже якось розпадалася — в 1994 році, однак у 1998–му музиканти знову зібралися разом для виступу на честь лауреатів Нобелівської премії, після чого поновили співпрацю.

Цієї осені a–ha катає «звичайне» турне по Європі — зокрема, 17 листопада заплановано концерт у Лодзі, 20–го — у Санкт–Петербурзі, 22–го — в Москві. України в графіку «ахів» наразі немає.