Грошовита ностальгія

17.10.2009
Грошовита ностальгія

«Донецьк» проти «Хімок»: тон у «чемпіонаті екс–СРСР» задають американці та балканці. (Фото з сайту turnir.com.ua.)

Уболівальники зі стажем добре пам’ятають про силу радянського баскетболу. У 1972 і 1988 роках збірна СРСР навіть здобувала золоті медалі на Олімпіадах у Мюнхені й Сеулі, перемагаючи самих американців. Після розпаду Союзу команди колишніх республік почали змагатися у внутрішніх чемпіонатах, але чимало фахівців і вболівальників із ностальгією згадували потужну союзну першість із протистоянням московської, прибалтійської та української баскетбольних шкіл. Спробою створити щось подібне була організація Північноєвропейської баскетбольної ліги, яка, втім, проіснувала недовго. Зараз же можна спостерігати за новою спробою повернутися до об’єднаних змагань: позавчора два українські клуби стартували в Лізі ВТБ, яка зібрала в один турнір вісім сильних команд пострадянського простору із п’яти країн.

 

Обійдемося без Заходу

«Азовмаш» і «Донецьк» вдало розпочали змагання, обігравши своїх російських суперників по першому туру – відповідно, «Хімки» з Підмосков’я й казанський «Унікс». Крім того, в Лізі імені «Внєшторгбанку» змагаються російський ЦСКА (Москва), литовський «Жальгіріс» (Каунас), естонський «Калев» (Таллінн) та латвійський ВЕФ (Рига). За регламентом, по дві кращі команди з кожного квартету вийдуть до «фіналу чотирьох», який відбудеться в січні.

Ідея створити таку лігу в організаторів народилася давно. Минулої зими вони навіть провели промо–турнір, представивши проект свого дітища. Тоді від України змагалися «Київ» та «Азовмаш», а переміг прогнозовано московський ЦСКА. У нинішньому розіграші не беруть участі одразу чотири команди з промо–когорти: кризовий «Київ» зараз вирішує легші завдання, ризький АСК припинив існування; польський «Проком» хоч і не увійшов до вісімки учасників, але значиться серед потенційних новачків на майбутнє, як і білоруські клуби.

Аби команди мали більшу зацікавленність у турнірі, керівництво Ліги ВТБ створило призовий фонд кожної гри, який становить 30 тисяч доларів. 60 відсотків забирає переможець, 40 іде до скарбнички переможених. Окрім того, Ліга сама оплачує переліт та проживання суддів, витрати на рекламу та інші організаційні моменти.

«Через кризу у Східній Європі поменшало багатих і сильних клубів, спостерігається дефіцит інтриг та боротьби в нашому баскетболі. За таких умов ігнорувати можливість позмагатися з найсильнішими командами регіону було б неправильно», — каже генеральний директор Ліги ВТБ Андрій Широков. Він та інші засновники турніру сподіваються, що з часом учасники Ліги ВТБ виступатимуть винятково в їхньому дітищі, не відволікаючись на національні чемпіонати.

Стартові перемоги

Стартові ігри показали, що не всі учасники є однаково потужними командами. Так, чемпіон України «Азовмаш» заввиграшки здолав на виїзді «Калев», який був останнім переможцем чемпіонату СРСР. Маріупольці розставили крапки над «і» ще в першій чверті — 21:4. Тренер азовців Рімас Гірскіс навіть дозволив «побігати» найближчому резерву, який і довів гру до логічної перемоги.

Важче завдання випало «Донецьку», який удома здолав «Хімки» з різницею лише в одне очко. Програючи після третьої чверті 11 пунктів, донеччани зібраніше відіграли заключну 10–хвилинку – 19:7. Ключовими моментами стали «трюльник» донецького хорвата Бруно Шундова, двоочкове влучення нашого американця Кріса Оуенса та промах хімчанина Лопеса. «Ми грали проти сильного опонента, і нам дійсно пощастило», — так оцінив результат головний тренер віце–чемпіонів України Рамунас Бутаутас.

На наступний матч «Донецьк» вирушить у Казань. «Азовмаш» прийматиме ЦСКА, і це протистояння обіцяє стати центральним матчем другого туру.

 

ТАБЛО

Ліга ВТБ. 1–й тур

Група А. «Донецьк» (Україна) — «Хімки» (Росія) — 70:69, ВЕФ (Латвія) — «Унікс» (Росія) — 72:76.

Група В. «Калев» (Естонія) — «Азовмаш» (Україна) — 61:100, ЦСКА (Росія) — «Жальгіріс» (Литва) — 90:74.